OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2007. június 21., csütörtök 14:20

Veszélyeztetés, népirtás, nemzetbiztonsági kockázat, erőszakos hatalomgyakorlás az egészségügyi reform kapcsán?
    Budapest, 2007. június 21., csütörtök (OS) - Legfőbb ideje, hogy a Magyar Köztársaság jogbiztonságáért felelős megfelelő szervek, így az Alkotmánybíróság, a Legfőbb Ügyészség, az Egyenlő Bánásmód Hatósága, és az ügyben meglehetősen korlátozott függetlenségű Egészségügyi Felügyelet megvizsgálja azokat az egészségügy területén magas szinten történt ellentmondásos intézkedéseket, amelyek következtében óvatosan fogalmazva is igen aggályos a foglakozás körében elkövetett veszélyeztetés tömeges előfordulása, valamint az alkotmányban tiltott erőszakos hatalomgyakorlás rendszerbe állítása, esetleg a nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő tevékenységek fennállása is. Az említett tevékenységek folyamatos ismétlődése, és azoknak a tömegesen előforduló veszélyeztetés általános észlelhetősége ellenére meg nem történt leállítása, felvetik a Btk.-ban, az emberiség elleni bűncselekmények, azon belül a béke elleni bűncselekmények között szerepeltetett népirtás megvalósulásának aggályosságát is.

    Példaként megemlítjük a gyógyszerek kényszerű helyettesítése kapcsán előforduló veszélyes következményeket.
A betegek által korábban használt és bevált gyógyszereket jogszabály által előírtan, tömeges méretekben helyettesítik más, olcsóbb, hatásukat tekintve helyettesíthető alternatívának sugalmazott szerekkel. A valóságban a helyettesítő szerek az Országos Gyógyszerészeti Intézet listája szerint ritkán egyenértékűek, alkalmazásuk sok esetben jóval nagyobb kockázatokat jelent.
A gyógyszerek olcsóbbra cserélése ráadásul a betegek egészségét különösen megterhelve, az általuk használt összes cserélhetőnek állított gyógyszer tekintetében egyszerre, az elvárható időbeli fokozatosság előírása, tehát azt gyakorlatilag megtiltva történik. A helyettesítést a beteg elutasíthatja, de csak a korábbi, drágább gyógyszerhez tartozó árkülönbözet vállalása mellett. Ezt csak az átlagosnál tehetősebb, és jóval tájékozottabb betegek vállalják, a többiek Alkotmányban előírt esélyegyenlősége durván sérül.

A jogalkotó előírt az érintetteknek egy megalázó, de időben nyilvánvalóan teljesíthetetlen tájékoztatás megtartását, melynek megtörténtét mind a jogszabályban következményekkel fenyegetett orvosnak, mind a betegnek is aláírásával kell igazolnia annak ellenére, hogy mindenki kiszámíthatja, az jellemzően, érdemben nem történik, nem is történhet meg, mert különben nem maradna idő az orvos gyógyító tevékenységére.

A jogszabály szakmai részének bizonyára szakértő megfogalmazói és annak elfogadói a megelőző időszakban folytatott gyógyszerezéshez képest érdemben veszélyeztetik a betegek jelentős, fel nem mért hányadát, és ezzel ismeretlen számban súlyos egészségkárosodásokat, haláleseteket is okozhatnak.

Felkérünk minden érintettet, hogy lehetősége szerint adatokkal segítse elő az általunk a legközelebbi jövőben megindítandó jogi eljárások eredményességét.


Budapest, 2007. 06. 21.

Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.