OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2008. július 22., kedd 15:19

A keselyűk már a Mátra körül szimatolnak?
    Budapest, 2008. július 22., kedd (OS) - Míg a tőlünk már kipusztult valódi keselyűk hasznosak voltak, az emberszabású keselyűkről ez a legkevésbé sem mondható el. Eger, Gyöngyös után az egész észak-magyarországi régióban feltünedező betegleső fajta most épp a csúcson, Kékestetőn vizsgálódik új támaszpontra vágyva. Székely Tamás egészségügyi miniszter előbb megkísérelte ugyan kivonni a Mátrai Gyógyintézetet a keselyűk vadászterületéről, de úgy tűnik, a magyar betegek maradék életterét is uralni vágyó, a koncot már megszimatolt madarak éhes vijjogásának ő sem állhat ellen.

    Július elején a miniszter kénytelen volt átgondolatlanná minősíteni saját, alig másfél hónapos, támogatható döntését, mely szerint május végétől már a Debreceni Egyetem keretein belül tevékenykedett volna a Mátrai Gyógyintézet (MÁGY).
A Kékestetői Szanatórium nyilvánvalóan a Mátrai Gyógyintézet legértékesebb része, amely kis módszerváltással akár magánzsebekbe profitot tömő vállalkozássá is átalakítható.
Míg ez az egység egyedülálló klimatikus adottságai miatt a mindig jó időben jó helyen lévőknek hozná a pénzt, addig a Debreceni Egyetemen keresztül az állam nyakán hagynák azt, ami csak vinné a pénzt: a Heves megyei betegek ellátását szolgáló, Mátraházán lévő, kórház funkciójú egységet.

A Székely Tamás iránti kezdeti bizalom akár igen gyorsan is eltűnhet!
A minap kaptunk a miniszter úrtól ,Biztonság és Partnerség: Feladatok az egészségügyben 2010-ig, címmel jóhiszeműen megvitatandó, támogatásra váró tervet. Meglátjuk, van-e olyan janicsárrá vált betegszervezet, amely szemet hunyva minden, az általa képviselt betegek elleni árulás fölött, megelégszik a benne olvasható, biztosíték nélküli ígéretekkel.

Az esélyegyenlőség újabb megcsúfolásával, másként nem pótolható lehetőség veszik el Kékestető kivonásával, az ország nem Heves megyében élő, túlnyomó többsége számára.
A módszer már ismert. Az állam, hogy szabaduljon az őt terhelő felelősségtől és a kiadásoktól, leadja az intézményeket olyan önkormányzatoknak, amelyeknek még kevésbé van pénze a közérdekű fenntartásra. A következő lépcsőben már csak sajnálkozó ábrázattal ki kell hirdetni, nincs más lehetőség, mint a kényszerű idegen kezelésbe adás illetve privatizáció.

A fő kérdés, hogy tűrjük-e mindezt, mint a kimúlás előtti utolsó rúgásig is csak panaszosan bégető birkák. Ha igen, talán meg is érdemeljük!
Ha nem tűrjük, akkor a betegeknek gyógyulást, enyhülést adó Mátrának még a környékéről is el kell riasztanunk a rablótőke címerállatának beillő, emberszabású, falánk dögkeselyűket!
Főként azok érdekében, akik egyáltalán nem hasonlítanak a nyertesek azon törpe kisebbségéhez, akik akkor és ott nem véletlenül előfordulva, immár politikauraló tőkeerőként erősítették meg korábbi, hajdan még a közvetlen diktatúrairányításban kipróbált politikai erejüket.

Bővebben: www.abosz.hu/idoszerukerdesek.html#keselyu

Budapest, 2008.07.22.

Pós Péter
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke
a Mátrai Gyógyintézet Felügyelő Tanácsának tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.