OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2010. január 26., kedd 12:29

Manipulált-e népirtás témában az OVB és az Alkotmánybíróság? (2)
    Budapest, 2010. január 26., kedd (OS) -

    Mivel a népirtás kérdése a hazánkban ma a népet veszélyeztető egészségpolitikai intézkedések által lehetséges közvetlen halálokozáson kívül más szempontokból is nemzetbiztonsági jelentőséggel bír (pusztulással fenyegető életfeltételek létrehozása, a nép súlyos lelki terhelése útján a születések csökkentése révén elérhető népességcsökkenés stb.), a manipulációs érvelés alkotmánybírósági véleményben való alkalmazása kapcsán a jog halála okkal felvethető.

Az AB eljárásainál még az OVB is átláthatóbb annak ellenére, hogy utóbbit igen komoly okokkal érték jogi alapú támadások. Ha más miatt nem is, az ülések nyilvánossága és azok közérdekű adatokat tartalmazó jegyzőkönyveinek utólagos elérhetősége szempontjából az OVB akár minta is lehetne az AB számára.

Különösen fontos lenne az átláthatóság az olyan ügyekben, amelyek a népszuverenitás szinte egyedüli maradék biztosítékával, a parlamenti pártok által egyébként már utólag korlátozott népszavazási joggal vannak összefüggésben.
Az átláthatóság hiánya erősíti azokat az indokolt felvetéseket, amelyek szerint rendkívül kérdéses, vajon az Alkotmányban vannak-e valóban érvényesíthető alkotmányos garanciák a mindenkori parlamenti pártok törvényellenes túlhatalma ellen.
Nem védhető, hogy az AB nyilvánosan elérhető, világhálós felületein ellenőrizhetetlen, mit is tartalmaznak ténylegesen a népszavazási kezdeményezések OVB általi elutasítása ellen benyújtott kifogások. Így az AB tetszése szerint kiválogathatja, hogy saját, felülvizsgáló határozatának indokoló részében egy kifogás mely jogi érveit szerepelteti, vagy hallgatja el.

Nehezen elképzelhető, hogy vannak még az alkotmányjogban tájékozott és egyúttal a közjó iránt elkötelezett szakemberek, akik nem tartják a demokráciával összeférhetetlennek, sőt, annak meglétét is kérdésessé tevő szabályozásnak, hogy hazánkban minden, feladata szerint lényeges alkotmányos garanciális testület tagjait, valamint az ezek ellenőrzésére hivatottakat is (mint az OVB-t és az Alkotmánybíróságot) a mindenkori parlamenti pártok választják meg.

Nem lehet nem észrevenni azt se, hogy minden esetben, amikor az említett pártok ráhatása némileg meggyengülni látszik az egyébként általuk létrehozott, tehát erős kritikával, elvi alapon akár komisszár-testületeknek is nevezhető grémiumok felett, a pártok bekeményítenek, és szabotálják a jogosan függetlenedni vágyó testületek tagságának kiegészítését, vagy akár elnökének megválasztását is.

Hosszan sorolhatók a jogállamiságot megalázó példák akár az OVB, az Állami Számvevőszék (ÁSZ), az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), az Alkotmánybíróság, de akár a Magyar Köztársaság államfőjének megválasztása kapcsán is.
A parlamenti pártokra és politikai közéletünk színvonalára nézve történelmileg a leginkább szégyenletesek éppen a jelenlegi államfő megválasztásának körülményei voltak.


A teljes írás: www.abosz.hu/OVB_AB_manipulacios_erveles-e.pdf

Budapest, 2010-01-26

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.