2024. március 28. csütörtök

2010. május 3., hétfő 12:12

Az Asztma Világnap és a Nemzeti Konzultációk
    Budapest, 2010. május 3., hétfő (OS) - Orbán Viktor leendő miniszterelnök úgy értékelte a választási eredményt, hogy az emberek nem akarnak tovább átmeneti korszakban élni, ha egy rendszer rossz, azt meg kell dönteni, újat kell helyette építeni. Ez a feladat előtt áll Magyarország. Nem vitatható, hogy forradalmi változásokra, valóságos rendszerváltozásra van szükség az egészségügyben is. A 2010. május 4.-ei Asztma Világnap jó alkalom a változásokat megalapozó konzultációk hírét üdvözlő üzenetre. Minden új kormány bizalmat érdemel, és rajta is múlik, hogy megőrzi-e! A feladat kétharmaddal sem csak a kormányé, a társadalom nélkül, rólunk de nélkülünk, most sem fog menni.

Jó lenne átgondolni, kikkel is érdemes nemzeti konzultációt folytatni az egészségügyről. A szakterület tudományos testületeivel, orvosi, gyógyszerészi és szakdolgozói kamaráival, érdekvédelmi képviseleteivel biztosan, őket megkerülni csak diktatúrákban lehet, de akkor sem érdemes. Hazánkban is szokás és szintén hasznos tárgyalni a betegellátó intézmények szövetségeivel és a gyógyszergyártó szövetségekkel is.

Magyarországon nem szokás azonban érdemben konzultálni azokkal, akikről az egész szól, az életük folyamán időnként beteggé váló, vagy krónikus betegséggel élő emberekkel. Pedig ők egyben választók is.
Róluk jellemzően nélkülük döntenek, holott ők a gyógyulásukon kívül másként nem érdekeltek a betegség-biznisz mélyebb bugyraiban, csak egészségük mielőbbi, és minél tartósabb visszaszerzésében.

Az egészségügy többi szereplőjénél viszont közvetve vagy közvetlenül természetszerűen léteznek olyan érdekeltségi tényezők is, amelyekből, finoman fogalmazva, nem mindig vezethető le a gyors és maradandó gyógyítás érdeke.
Ezzel nincs semmi baj, csak el kell ismerni, és számításba is kell venni a konzultációknál. A betegek és a közvélemény egyébként is jobbára pontosan ismeri az érdekeltségi viszonyokat, és ugyanez elvárható a leendő kormánytól is.

Kiemelkedő bizalomerősítő értéke lenne, ha a két évtizedes csalódást követően ígért új rendszer felépítésekor hangsúlyos figyelmet kapnának azok, akikkel egyébként is mielőbb meg kellene egyezni: mi az, amit a fenntartható egészségügyi ellátás keretén belül valóban nélkülözhetetlennek tartanak, és mi az, amiről belátják, az egészségtudatos életmód vagy a helyette külön fizetendő pluszráfordítások nélkül, közpénzből nem járhat bárkinek.

Az Asztma Világnap és a többi betegség-világnap eddigi kommunikációját a kezdetektől máig elsősorban a betegség-biznisz határozta meg. Sajnos nem vitatható, általuk gyakran megbízhatóbb információkhoz jutott a beteg, mint az egészségügy hivatalos, azaz államilag sanyargatott berkeiben. Ez viszont inkább a mi államunk szégyene, mint a nemzetközi világnapszervezők érdeme.

Ha az új kormány ígéreteiből valóra válnának a nemzeti konzultációk az eddig szokásosan hazug alibi-tárgyalások szintjén túl is, látványosan megkezdődne az új rendszer felépítése.
Meglátjuk!(?)

Budapest, 2010-05-03