OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2010. december 2., csütörtök 20:31

Közlemény a korengedményes nyugdíjról
    Budapest, 2010. december 2., csütörtök (MTI) - A mai Országos Érdekegyeztető Tanácsülésen napirend előtt kérdezte a munkavállalói oldal a kormány képviselőit a korengedményes nyugdíj jövőjéről. Az eseményről tudósítva több sajtóhírben tévesen a korkedvezmény fogalmát használták.

    A korengedményes nyugdíj lehetőségét 2009-ben az előző kormány 2010. december 31-ig hosszabbította meg azért, mert 2011-től a férfiak már csak csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjat tudnak igényelni. Ha valaki két évvel a rá irányadó nyugdíjkorhatár betöltése előtt megy nyugdíjba 60 évesen, akkor 8,4 százalékkal lesz alacsonyabb a nyugdíja. Mindazok, akik a nyugdíjkorhatár betöltése előtt kettőnél több évvel igénylik a korengedményes nyugdíjat, azok nyugdíja 8,4 százaléknál nagyobb mértékben is csökkenhetne. Ezért a kormányoldal a munkavállaló számára hátrányos változások miatt a korengedményes nyugdíj további fenntartását nem javasolta.
    Az OÉT a munkabizottsága elé utalta a kérdés további megvitatását. A kormányoldal várja az OÉT munkavállalói és munkáltatói oldalának javaslatait. A jelenlegi szabályozás 2010. december 31-ig ad lehetőséget a korengedményes nyugdíjra.
    A korengedményes nyugdíj lehetőségével az tud élni, aki a munkáltatójával meg tud állapodni abban, hogy a rá irányadó nyugdíjkorhatár előtt legfeljebb 5 évvel nyugdíjba kíván menni, s a munkáltató a nyugdíját az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság időpontjáig megfizeti. Ez egy foglalkoztatási kedvezmény, amely a munkavállalónak azért jó, mert elbocsátás helyett nyugellátást kap, a munkáltató pedig azzal, hogy határozott idejűvé válik a munkavállaló szerződése végkielégítésre nem kötelezett, többek között ezt használhatja a nyugdíj fedezetére.
    A korkedvezményes nyugdíj azokat illeti meg, akik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján olyan munkakörben dolgoznak hosszú ideig, amely az egészségükre ártalmas. A hosszú idő férfiak esetében legalább 10 év, amely alapján két év korkedvezmény jár. A nők esetében 8 év alapján jár a két év korkedvezmény. Minden további 5 illetve 4 év után újabb 1 év korkedvezmény jár. A korkedvezményes nyugdíj fedezetére a munkáltatónak a 24 %-os munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékon felül további 13 %-os járulékot kell fizetnie.
    Budapest, 2010. december 2.
    
     Nemzeti Erőforrás Minisztérium
    Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság
    
    ----------------------------------------------------------------- --

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.