2024. április 30. kedd

2010. december 7., kedd 15:22

Folyjék minden szabadon, vagy mégsem?
    Budapest, 2010. december 7., kedd (OS) - Hazánkban a vizek szabályozása, az általuk okozott károk megelőzése, mérséklése évszázadokig meghatározó volt Húsz éve az egymást váltó kormányok a Duna –Kör,  folyjék minden szabadon  álláspontjához igazodnak. A Rózsadombon ez nem jelent különösebb problémát, de az Alföld sajátossága a belvíz, amely időnként hatalmas területeket foglal el,ellehetetlenítve a mezőgazdasági termelést, de a települések fejlődését is.

Az Alföld földtani, morfológiai és hidrológiai adottsága a gyorsabb belvízmentesítés érdekében, különösen az utóbbi évek szélsőséges időjárása mellett, megköveteli az évszázadok során megépített vízgazdálkodási rendszerek fenntartását és azok továbbépítését. A szemléletmód változása és nyomában a szükséges munkálatok elmaradásának következménye a jelenlegi katasztrofális belvíz helyzet. A reális zöldek időben felhívták a figyelmet arra, hogy a mindent piacosító politika, az állami szerepvállalás kiiktatása a vízgazdálkodás terülten, oda vezet, hogy a Trianon után megmaradt egyharmad országunknak az ár és belvizek további harmadát teszik a magyar emberek számára lakhatatlanná. Most a vörös iszap katasztrófa és a rendkívüli belvízhelyzet árnyékában sajnálattal állapítjuk meg Cassandra jóslatunk bekövetkeztét. A hozzánk beépült külföldi alapítványok, köztük a WWF, ellentétben Széchenyi munkásságával az újramocsarasítást propagálta, és munkájuk sikerét a belvíz borította terület bizonyítja. Megjegyezzük, nem a kormány felelős mindenért, hiszen ahogy Hollandiában, itt is kötelessége lenne a föld tulajdonosainak legalább a meglévő csatornarendszerek tisztán tartása. A tulajdonviszonyok rendezése során az állami és önkormányzati tulajdonba került csatornák fejlesztéséhez, karbantartásához szükséges feltételek kimunkálása elmaradt. A tulajdonnal járó felelősség kérdésének tisztázatlansága egyre több kárt okoz az országnak. A reális zöldek a vörös-iszap katasztrófát is ide sorolják.  A tulajdonosok területarányos érdekeltségi hozzájárulása, állami érdekeltségi hozzájárulás, költségvetési támogatás, területfejlesztési és egyéb alapokból pályázati úton elnyerhető források biztosítása, átfogó, ösztönző – támogató rendszer működtetése esetén a napjaikban kialakult katasztrofális belvíz helyzet megelőzhető lett volna. Ami ennél sokkal kézenfekvőbb és egyszerűbb a jövő számára, a századok során kialakult jól működő felelős hozzáértő vízügyi szervezet újraépítése.  Juhos László, Reális Zöldek Klub elnöke
    Kiadó: Reális Zöldek Klub

(c) Copyright MTI Zrt.