OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2010. december 7., kedd 15:22

Folyjék minden szabadon, vagy mégsem?
    Budapest, 2010. december 7., kedd (OS) - Hazánkban a vizek szabályozása, az általuk okozott károk megelőzése, mérséklése évszázadokig meghatározó volt Húsz éve az egymást váltó kormányok a Duna –Kör,  folyjék minden szabadon  álláspontjához igazodnak. A Rózsadombon ez nem jelent különösebb problémát, de az Alföld sajátossága a belvíz, amely időnként hatalmas területeket foglal el,ellehetetlenítve a mezőgazdasági termelést, de a települések fejlődését is.

    Az Alföld földtani, morfológiai és hidrológiai adottsága a gyorsabb belvízmentesítés érdekében, különösen az utóbbi évek szélsőséges időjárása mellett, megköveteli az évszázadok során megépített vízgazdálkodási rendszerek fenntartását és azok továbbépítését. A szemléletmód változása és nyomában a szükséges munkálatok elmaradásának következménye a jelenlegi katasztrofális belvíz helyzet. A reális zöldek időben felhívták a figyelmet arra, hogy a mindent piacosító politika, az állami szerepvállalás kiiktatása a vízgazdálkodás terülten, oda vezet, hogy a Trianon után megmaradt egyharmad országunknak az ár és belvizek további harmadát teszik a magyar emberek számára lakhatatlanná. Most a vörös iszap katasztrófa és a rendkívüli belvízhelyzet árnyékában sajnálattal állapítjuk meg Cassandra jóslatunk bekövetkeztét. A hozzánk beépült külföldi alapítványok, köztük a WWF, ellentétben Széchenyi munkásságával az újramocsarasítást propagálta, és munkájuk sikerét a belvíz borította terület bizonyítja. Megjegyezzük, nem a kormány felelős mindenért, hiszen ahogy Hollandiában, itt is kötelessége lenne a föld tulajdonosainak legalább a meglévő csatornarendszerek tisztán tartása. A tulajdonviszonyok rendezése során az állami és önkormányzati tulajdonba került csatornák fejlesztéséhez, karbantartásához szükséges feltételek kimunkálása elmaradt. A tulajdonnal járó felelősség kérdésének tisztázatlansága egyre több kárt okoz az országnak. A reális zöldek a vörös-iszap katasztrófát is ide sorolják.  A tulajdonosok területarányos érdekeltségi hozzájárulása, állami érdekeltségi hozzájárulás, költségvetési támogatás, területfejlesztési és egyéb alapokból pályázati úton elnyerhető források biztosítása, átfogó, ösztönző – támogató rendszer működtetése esetén a napjaikban kialakult katasztrofális belvíz helyzet megelőzhető lett volna. Ami ennél sokkal kézenfekvőbb és egyszerűbb a jövő számára, a századok során kialakult jól működő felelős hozzáértő vízügyi szervezet újraépítése.  Juhos László, Reális Zöldek Klub elnöke    
    Kiadó: Reális Zöldek Klub

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.