OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 2. csütörtök
Ismertető


2010. december 20., hétfő 12:36

Geréb Ágnes otthon karácsonyozhat, Öröméneklés ma ötkor a börtön előtt
    Budapest, 2010. december 20., hétfő (OS) - Az ügyészség a mai napon indítványozta Dr. Geréb Ágnes előzetes letartóztatásának megszüntetését és házi őrizetbe vételét. Az indítványról a Pesti Központi Kerületi Bíróság hamarosan dönthet. Geréb Ágnes még karácsony előtt kiszabadul. A Napvilág Születésház bábái és a Szülők a Szabad Szülésért Társaság üdvözlik az ügyészség döntését. A mai napra, Dr. Geréb Ágnes születésnapjára a bíróság elé meghirdetett közös éneklést az otthonszüléssel szimpatizálók megtartják.

    Az apás szülések és a hazai otthonszülés elindítóját október 5-én vették őrizetbe. Geréb Ágnes ellen több büntető-eljárás van folyamatban. A Születésház Egyesület, valamint a Szülők a Szabad Szülésért Társaság több ízben értetlenségüknek adtak hangot a perek miatt, és a magyar állam felelősségét firtatták. Az állam ugyanis a mai napig adós az otthonszülések jogi hátterének rendezésével, ezért a munkájukat szürkezónában végző bábáknak rendre a bíróság előtt kell felelniük munkájukról. Nem láttunk kórházi orvost bilincsbe verve, hónapokra börtönben sínylődni, mert ők - nagyon helyesen – szakmai grémium előtt felelnek munkájukért. De kettős mércét alkalmaznak a hatóságok, amikor velük ellentétben a munkájukat otthon végző szülésznőket minden eszközzel üldözik. Az otthonszülők hetek óta demonstrálnak a Legfőbb Ügyészség előtt, és számos, Geréb fogva tartása, és annak körülményei ellen tiltakozó hazai és nemzetközi tiltakozó akciót tartottak. Mint ismeretes, a nemzetközi jogszabályokat megsértve Gerébet kéz-, és lábbilincsben vitték az első tárgyalására, lábbilincsétől tíz centis sérülései keletkeztek. A börtönőrök több alkalommal indokolatlanul vetkőztették meztelenre, a büntetés-végrehajtás pedig nem engedélyezte, hogy parlamenti képviselők látogassák meg. Eközben európai színtéren is sikert könyvelhettek el a szabad szülés hívei. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának december 14-én meghozott ítélete kimondja, hogy a jogi szabályozás hiánya és az otthonszüléseknél segédkező egészségügyi szakemberek jogi fenyegetettsége sérti az Európai Emberi Jogi Egyezményt. Az ítélet alapján és a jelenlegi kormány erőfeszítéseinek köszönhetően a közeljövőben megszülethet az otthonszülést rendező törvény-javaslat, és véget érhet a bábák boszorkány-üldözése. Kérdéseivel hívja: Dr. Bodrogi Beát  + 36 30 6061655, Békés Bencét         +36 20 3297711, Fazakas Pálmát       +36 20 3950556
    Kiadó: Születésház Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.