OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2010. december 27., hétfő 11:29

Nők és férfiak közötti kereseti rés a Közép-dunántúli régióban
    Budapest, 2010. december 27., hétfő (OS) - A 2011. novemberéig tartó TÁMOP projekt a nők, fiatalok és 45 éven felüliek munkaerő-piaci (re)integrációját, “jó pálya  választását, valamint esély-és és béregyenlőségét szándékszik elősegíteni. Ennek során- a főpályázó SZGTI (Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete) felhasználja, ötvözi és továbbfejleszti a korábbi Bérbarométer (www.berbarometer.hu) és Pályainformációs tanácsadók projektben (www.palyatanacsadok.hu) kialakított jó gyakorlatait, beleértve a munkakörülményekre, keresetekre vonatkozó adatfelvételt.

    A “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért  című TÁMOP projekt keretében 2010. szeptemberében összesen 3500 fő telefonos lekérdezésére került sor. A Közép-dunántúli régióban 914 főt kérdeztek meg. Közülük 623 fő (282 férfi és 341 nő) válaszolt arra a kérdésre, hogy mennyi a bruttó keresete, és 666 fő (299 férfi és 367 nő) nyilatkozott a nettó keresetéről. Eszerint a régióban a havi bruttó átlagkereset 137 312 Ft, a nettó átlagkereset 96 070 Ft volt. Az EU ajánlásnak megfelelően számítva ki a nők és férfiak keresete közötti rést - azaz megnézve, hogy a nők és férfiak keresete közötti különbség hány százaléka a férfiak keresetének- megállapíthatjuk, hogy a bruttó kereseti rés 21,9%, nettó kereseti rés pedig 17% lett. Ezek az adatok romlást mutatnak egy korábbi, az EQUAL projekt keretében létrehozott BérBarométer adatbázis 2006/2007 eredményeihez képest; eszerint ugyanis a Közép-dunántúli régióban a bruttó kereseti rés 16%, a nettó kereseti rés pedig még  csak  14% volt.   Az átlag mögött az egyes megyék eltérő tendenciái állnak. A BérBarométer keretében Veszprém megyében összegyűjtött minta szerinti, a nők és férfiak közötti, 16% bruttó kereseti rés 2010-re 10%ra csökkent, nettó kereseti rés pedig 14%-ról 8%-ra. Ezzel szemben Fejér megyében 2010-re mind a bruttó, mind a nettó kereseti rés kétszeresére nőtt, s a 2006/2007-es alig valamivel több, mint 10%-os érték 2010-. őszére meghaladta a 20%-ot. Komárom megyében is nőtt tendenciájában a nők és férfiak közötti kereseti rés az elmúlt években, de csak kisebb mértékben. A bruttó kereseti rés ennek megfelelően 2010. szeptemberében  csak  közelítette, de nem érte el a 20%-ot, a nettó kereseti rés pedig 11%-ról 14%-ra emelkedett. /dr. Borbély Szilvia/  
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.