OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2011. január 4., kedd 09:50

Förtelmes szabadságot, iszonyatos rendet vagy egészségesen emberit?
    Budapest, 2011. január 4., kedd (OS) - Magyarországon megszűnt a sajtószabadság. Olvashatjuk az új év első munkanapján, 23 nyelven egy országos napilap egyébként üres címoldalán. Nyilván a Boldog Újévet Kívánunk! - frázisa helyett. A formális BÚÉK egyébként nem hiányzik. A boldogság nem kívánság, hanem csak szilárd akarat, tettek és mindenekelőtt a hit, a remény és a szeretet eredménye lehet.

    Magyarországon megszűnt a sajtószabadság? Ez nagyon rossz hír, félelmetes hír, ha igaz! Fontos tudnunk, hogy igaz hírről, vagy csak egyesek félelme által gerjesztett rémhírről van-e szó.
Félni mindenkinek van joga, de nincs mindenkinek oka. Kérdés, van-e joguk a félőknek, főként az okkal félőknek másokban is félelmet kelteni. A félelem ugyanis mérgez, a média által folytatott félelemkeltés pedig hatékonyabb és aljasabb, mint a kútmérgezés.
Az év első munkanapját is a társadalom közérzetének megmérgezésével kezdeni, mások még meglévő hitébe, reményeibe belerondítani olyan tett, amely nem tartozik sem az egyén, sem érdekcsoportok szabadságjogai közé.
A sajtószabadság nem a hazugok, hanem a közérdekért és a közjóért tenni kívánók fontos vívmánya, megszűnése félelmet keltő lenne. A félelem fojtogat, félelemben élni állandó stresszt jelent, az állandó stressz a krónikus betegségek sorának kiváltó oka.
Az ember viszont egészséges életre, értékteremtésre, és ép lelkű utódok nevelésére hivatott.
Ehhez egészséges emberi viszonyokra van szükségünk. Nem korlátlan szabadságra, nem mások szabadságába durván beletaposó, förtelmesen hazug sajtószabadságra, vagy a reggel, éjjel meg este hazudók szabadságára, de nem is a diktatúrák iszonyatos rendjére, hanem egyszerűen, egészségesen emberi szabadságra.

A törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle, és eredménye is olyan lesz, ahogyan a hatalom birtokosai alkalmazni fogják. Hiába volt egy alkalmatlan jogalkotási törvényünk, két évtizedig szinte senki sem tartotta be, és hiába ígérte az Alkotmánynak nevezett alaptörvény is a lehető legmagasabb szintű egészséghez való jogot, arra az államtól is csak a legmagasabb szinten lévők számíthattak.

Az új médiatörvényen azonban még alig száradt meg a pecsét. Még nem is volt idő alkalmazni, tehát még alkalom sem volt általa megszüntetni a sajtószabadságot. Tény, hogy tekintettel a kétharmados mandátumra és a törvényhozóknak a lehetőségeikkel élő jogalkotására, a hatalom könnyen képes korlátozni a sajtó szabadságát. Ilyen az élet!
A rendőrség is mindig fel volt fegyverezve, de minden vezetéssel egyformán szétverte a tüntető vagy csak ünneplő tömeget? Ha már képes, szét is veri?
Most örüljünk annak, ami a közjót szolgálja, és harcoljunk majd akkor, ha valami tényleg fenyegeti.

2010. január 3.-án, azaz a médiatörvény alkalmazása előtt azt írni, hogy Magyarországon megszűnt a sajtószabadság, köznyelvi értelemben rémhírterjesztés. Jogi értelemben azért nem, mert Magyarország nem közveszély színhelye.


Budapest, 2011-01-04
Pós Péter volt társadalmi médiakurátor,
az ABOSZ elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.