OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2011. január 14., péntek 21:53

Andrew G. Vajna lesz a nemzeti filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos
    Budapest, 2011. január 12., szerda (OS) - A nemzeti filmszakma megújítása érdekében kormánybiztosként tevékenykedik a jövőben Andrew G. Vajna magyar származású amerikai filmproducer. Feladata a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása lesz. A kormánybiztos munkáját a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segíti majd.

    A nemzeti filmszakma kormánybiztosa felméri, elemzi, értékeli a mozgóképszakma jogi, gazdasági és intézményi feltételrendszerét, majd ezt követően javaslatot tesz ezek módosítására, beleértve a támogatási rendszer átalakítását és annak intézményi rendszerét. Kidolgozza az állami és közalapítványi tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra hatékony hasznosítását, valamint javaslatot tesz a filmszakma hosszú távú fejlődését biztosító képzési rendszer kialakítására.
    Feladatkörébe tartozik, hogy részt vegyen a filmszakmát és az audiovizuális politikát érintő kormányzati döntés-előkészítésben, és az ilyen jellegű kormány-előterjesztéseket véleményezze.
    A kormány célja, hogy a nemzeti kulturális örökség részét képező hazai mozgóképkultúrát tisztességes körülmények között megőrizze és fejlessze.
    Mint ismert, a kormány korábban áttekintette az általa alapított alapítványok és közalapítványok működését, döntött egyebek mellett a Magyar Történelmi Film Közalapítvány megszüntetéséről, amelynek feladatait központi költségvetési szerv, illetve egyéb közfeladatot ellátó szerv fogja végezni a jövőben. A felülvizsgálatokat követően a kormány elrendelte a Magyar Mozgókép Közalapítvány soron kívüli ellenőrzését az elmúlt években felmerült felelőtlen vagyongazdálkodás és az állami támogatások aggályos felhasználása miatt.

    Budapest, 2010. január 14.

    Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság

------------------------------------------------------------------
    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.