OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 22. hétfő
Ismertető


2011. január 23., vasárnap 12:52

Budapest Főváros Kormányhivatala közleménye
    Budapest, 2011. január 23., vasárnap (OS) - 2011. január 14-én állampolgári bejelentés érkezett a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kémiai Biztonsági Csoportjához.

    A bejelentés a Lidl Magyarország Bt. egy élelmiszerüzletében látott,  ólomöntő készlet lakossági forgalomba kerülésére hívta fel a figyelmet. Az átlátszó műanyag fedelű lapos dobozba csomagolt ólom öntőkészlet, 12 ólomöntvény figurát és olvasztó kanalat tartalmaz. Címkéjén a következő figyelmeztetések olvashatók:  14 év alattiak számára nem alkalmas. Lenyelés esetén az egészségre káros! A beszennyezett tárgyakat és felületeket alaposan tisztítsa meg. Élelmiszerektől, italtól, állateledeltől és használati cikkektől távol tartandó! 87 % ólmot tartalmaz.
    Az Európai Unió területén, így Magyarországon sem hozhatók lakossági forgalomba ólomvegyületek. Az ólom magzatkárosító, és fejlődési rendellenességeket okozó hatása igazolt. Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutató Ügynöksége szerint az ólom és szervetlen vegyületei 2B kategóriás (állatkísérletekben bizonyítottan rákkeltő hatású) vegyi anyagok. Az Ügynökség ólom és vegyületeinek emberekre gyakorolt rákkeltési kockázatainak vizsgálata során megállapították, hogy a szervetlen ólomvegyületek valószínűsíthetően rákkeltő hatásúak  az emberi szervezetre is.
    Hatósági ellenőrzések nyomán megállapításra került, hogy a 87% ólmot és 13% antimont tartalmazó öntőkészlet Németországból érkezett hazánkba, összesen 2700 db, melyből 1314 már értékesítésre került.
    A nem értékesített termékek forgalmazását megtiltó és a kiszállított termékek visszagyűjtését elrendelő határozat kiadása, valamint a kémiai biztonság szabályainak súlyos megsértése és a lakosság egészségének veszélyeztetése miatti kémiai terhelési bírság kiszabása folyamatban van.
    Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a termékek darabkáinak lenyelése, gőzeinek belégzése az egészségre káros hatással lehet, valamennyi életkorban. Élelmiszerektől, italoktól, állateledeltől és használati cikkektől távol tartandók. A szervezetbe történő bejutása a légutakon kívül a bőrön és a szennyezett kéz közvetítésével a szájon át is lehetséges. Az ólom a szervezetben raktározódik, nehezen ürülő fém. A környezetbe kikerülve a növényeken, vagy azok gyökereiben felhalmozódik és a táplálkozási láncba bekerülve ismét az élő szervezetbe jut.
    Az egészségi ártalom megelőzése érdekében semmilyen célra ne használja fel az öntő készletet. Az ólommal szennyezett tárgyakat és felületeket alaposan meg kell tisztítani nedves eljárással. Az ólomöntő készlet és annak hulladéka veszélyt jelent a családra és a környezetre egyaránt, ezért kommunális hulladékgyűjtőbe nem kerülhet. Az elhasznált öntvényeket, illetve a készletet Lidl Magyarország Bt. visszagyűjti.
    
    Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
    
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.