OS Országos Sajtószolgálat
2019. március 23. szombat
Ismertető


2011. február 15., kedd 07:03

Bevetésre készen az Elnökség Tudósítói
    Budapest, 2011. február 15., kedd (OS) - Az iskolában csak bebiflázzuk az EU száraz részét, a tudnivalókat, viszont nem mászunk bele mélyebb témákba, mint például a gazdasági válság miatt bekövetkezett görögországi csőd. De az olyan súlyos problémákat feszegető kérdésekbe sem, hogy ki fogja eltartani húsz év múlva a rengeteg nyugdíjast? Mert az iskola inkább elzárkózik a politikától, sőt, ráhúzza ezekre a nagy volumenű kérdésekre ezt a sablont. A 2011-es magyar elnökség jó ok arra, hogy változtassunk ezen. Mi, fiatal tudósítók tenni is fogunk érte, abban pedig biztos vagyok. Rajtunk nem múlhat! – így foglalja össze gondolatait az érettségi előtt álló Lazáry Fanni Elnökség Tudósítói csapattag.

    A fiatalokból álló húsz fős önkéntes tudósítói csapat, az Elnökség Tudósítói már hat hete az EU-elnökségi szilveszteren kezdték meg munkájukat. A középiskolás és egyetemista korosztályt felölelő tudósító csapat az egész elnökségi félév alatt nyomon követi az aktuális történéseket. Immáron 24 cikket, tudósítást publikáltak, ami hozzávetőlegesen 100 órányi újságírói munkát jelent. Saját cikkeikkel, interjúkkal jelenítik meg a fiatalok véleményét, meglátásukat. A projekt logója egy nemzeti színű mikrofon. Elérhetőség: www.elnoksegtudositoi.eu

A közel naponta frissülő weblapról, forrás megadásával bárki átvehet az írásokat. A progam munkáját média partnerek segítik. Az írások RSS hírcsatornán is átvehetők, ezen keresztül például több hallgatói közösségi oldal és a HÖOK is társult partner. A cél, hogy a fiatalok írásai, cikkei minél szélesebb körben jussanak el az olvasókhoz.

A projektet az Európai Bizottság támogatja, amely egyfajta elismerése is az egyedülálló, fiatalok által létrehozott és fiatalokból álló csapat számára. Önkéntes tudósítóként igaz, de az Elnökség Tudósítói az Európai Újságírók Szövetségének teljes jogú tagjai, így hivatalos eseményekre is akkreditációt szerezhetnek.

A tudósítói feladatot mindenki önkéntes munkában végzi, ami illeszkedik az Önkéntesség Európai Évéhez, amely európai turnéjának budapesti állomásán be is mutatkozott a program.A tudósítós weboldal egyébként folyamatosan számlálja a csapattagok önkéntes óráit is.

A tudósítók munkáját olyan szakértők segítik, mint D. Tóth Kriszta, Magyari Péter, Losonczi Lívia és Kalmár Szilvia. Két képzési hétvége formájában a fiatalok szakmai betekintést, tudósításos tippeket és háttér-információkat kapnak. A fiatal tudósítói csapat vezetője, a projekt koordinátora Szabados Viktor, aki a brüsszeli székhelyű Európai Ifjúsági Fórum magyar EU-elnökségi összekötőjeként dolgozik. A Elnökség Tudósítói projekt mellett több ifjúsági kezdeményezés ötletgazdája, mint például az Elnökség Emberei középiskolai elnökségi program. Újságíróként pedig legutóbb a TOP Felsőoktatás 2010 szakszerkesztőjeként szólította meg a fiatalokat.

A fiatalokhoz bárki csatlakozhat, aki egy cikket, tudósítást ír valamilyen saját maga által választott elnökségi témában és elküldi az Elnökség Tudósítóinak. Kapcsolat: szabados.viktor@fde.hu
    Kiadó: Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.