OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2011. február 15., kedd 15:54

A SZTNB tagjai elhatárolódnak a keksz ajánlásától
    Budapest, 2011. február 15., kedd (OS) - A  Szoptatásért  Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület elhatárolódnak a glutén korai bevezetését szorgalmazó ajánlástól, mivel azt nem tartják tudományosan megalapozottnak.

    A  Szoptatásért  Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület – mint a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) tagjai – elhatárolódnak az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) által összehívott szakmai testület ajánlásától, amely a gluténnak a csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban jelent meg nemrég, mivel azt nem tartják tudományosan megalapozottnak.   Az aláírók egyúttal hangsúlyozzák, hogy az ajánlást megfogalmazó megbeszélést nem a SZTNB hívta össze, és annak eredménye nem tükrözi a Bizottság szakmai véleményét.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és számos nemzetközi szakmai szervezet, valamint a magyar Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium egyöntetűen a csecsemők betöltött 6 hónapos korig (180 nap) tartó kizárólagos szoptatását javasolják, amit több ezer tanulmány eredménye indokol, és mert a gyermekek egészségét az szolgálja legjobban, ha 6 hónapos korukig csak szopnak, vagy anyatejet kapnak. A gyermekszegénység kezelése, és az alultápláltság megelőzése céljából a féléves kor után bevezetett táplálék kiválasztása a nemzeti sajátosságokon alapuló, helyben termelt, könnyen hozzáférhető, olcsó nyersanyagokból történjen, miközben a szoptatás folytatódjon még hónapokon keresztül. Ez az ajánlás olyan tudományos bizonyítékok alapján készült, amely a 4-6 hónapos korban történő korai hozzátáplálás veszélyeit is számításba veszi.  Azt azonban, hogy a glutén korai (betöltött 6 hónapos kor előtti) bevezetése bármiféle előnnyel járna a csecsemők, különösen a kizárólagosan szoptatott csecsemők egészségére nézve, a kutatási eredmények nem támasztják alá. Így az OGYEI ajánlása indokolatlanul rövidíti le a kizárólagos szoptatás időtartamát, ami egyúttal a teljes szoptatási időszak hosszát is csökkentheti. Javaslatuk továbbá aláássa a szoptatási arányok növelésében eddig elért eredményeket, és félő, hogy a gyermekek és anyák egészségi állapotának romlásához, valamint az egészségügyi kiadások növekedéséhez vezet. A kizárólagos szoptatás időtartamának, valamint a szoptatás teljes hosszának csökkenése ugyanis kedvezőtlen hatással van mind a gyermekek, mind az anyák egészségére, mert fokozza az akut és krónikus megbetegedések kockázatát.  A  Szoptatásért  Magyar Egyesület honlapján szakirodalmi összefoglaló olvasható a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban: http://www.szoptatasert.hu/letolt/egyeb/gluten_szakirodalmi_osszefogl alo_szme2010.pdf Az Egyesület honlapjáról letölthető az a tájékoztató füzet is, amelyet  Meddig elég az anyatej?  címmel 2010 októberében adtak ki a hozzátáplálásról: http://szoptatasert.hu/letolt/szak_hun/AT_fuzet.pdf  A Szoptatásért  Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület vezetősége  További információ kérhető a 20-455-2313 telefonszámon.
    Kiadó: Szoptatásért Magyar Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.