2024. március 29. péntek

2011. február 15., kedd 15:54

A SZTNB tagjai elhatárolódnak a keksz ajánlásától
    Budapest, 2011. február 15., kedd (OS) - A  Szoptatásért  Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület elhatárolódnak a glutén korai bevezetését szorgalmazó ajánlástól, mivel azt nem tartják tudományosan megalapozottnak.

A  Szoptatásért  Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület – mint a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) tagjai – elhatárolódnak az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) által összehívott szakmai testület ajánlásától, amely a gluténnak a csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban jelent meg nemrég, mivel azt nem tartják tudományosan megalapozottnak.   Az aláírók egyúttal hangsúlyozzák, hogy az ajánlást megfogalmazó megbeszélést nem a SZTNB hívta össze, és annak eredménye nem tükrözi a Bizottság szakmai véleményét.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és számos nemzetközi szakmai szervezet, valamint a magyar Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium egyöntetűen a csecsemők betöltött 6 hónapos korig (180 nap) tartó kizárólagos szoptatását javasolják, amit több ezer tanulmány eredménye indokol, és mert a gyermekek egészségét az szolgálja legjobban, ha 6 hónapos korukig csak szopnak, vagy anyatejet kapnak. A gyermekszegénység kezelése, és az alultápláltság megelőzése céljából a féléves kor után bevezetett táplálék kiválasztása a nemzeti sajátosságokon alapuló, helyben termelt, könnyen hozzáférhető, olcsó nyersanyagokból történjen, miközben a szoptatás folytatódjon még hónapokon keresztül. Ez az ajánlás olyan tudományos bizonyítékok alapján készült, amely a 4-6 hónapos korban történő korai hozzátáplálás veszélyeit is számításba veszi.  Azt azonban, hogy a glutén korai (betöltött 6 hónapos kor előtti) bevezetése bármiféle előnnyel járna a csecsemők, különösen a kizárólagosan szoptatott csecsemők egészségére nézve, a kutatási eredmények nem támasztják alá. Így az OGYEI ajánlása indokolatlanul rövidíti le a kizárólagos szoptatás időtartamát, ami egyúttal a teljes szoptatási időszak hosszát is csökkentheti. Javaslatuk továbbá aláássa a szoptatási arányok növelésében eddig elért eredményeket, és félő, hogy a gyermekek és anyák egészségi állapotának romlásához, valamint az egészségügyi kiadások növekedéséhez vezet. A kizárólagos szoptatás időtartamának, valamint a szoptatás teljes hosszának csökkenése ugyanis kedvezőtlen hatással van mind a gyermekek, mind az anyák egészségére, mert fokozza az akut és krónikus megbetegedések kockázatát.  A  Szoptatásért  Magyar Egyesület honlapján szakirodalmi összefoglaló olvasható a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban: http://www.szoptatasert.hu/letolt/egyeb/gluten_szakirodalmi_osszefogl alo_szme2010.pdf Az Egyesület honlapjáról letölthető az a tájékoztató füzet is, amelyet  Meddig elég az anyatej?  címmel 2010 októberében adtak ki a hozzátáplálásról: http://szoptatasert.hu/letolt/szak_hun/AT_fuzet.pdf  A Szoptatásért  Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület vezetősége  További információ kérhető a 20-455-2313 telefonszámon.
    Kiadó: Szoptatásért Magyar Egyesület

(c) Copyright MTI nonprofit Zrt.