OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 5. vasárnap
Ismertető


2011. február 21., hétfő 17:13

LMP: Lepacsizott, törvénysértő kétmilliárdos állami szerződés?
    Budapest, 2011. február 21., hétfő (OS) - Az LMP felszólítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy a jogsértő közbeszerzési eljárás miatt érvénytelenítse azt a kétmilliárd forintos szerződést, amit a hivatal jelenlegi alelnökének egykori cégtársával kötöttek. Az elszámoltatási lázban égő Orbán-kormánynak nem ez az első olyan döntése, amely a korrupció-gyanús ügyek összes ismérvét magán hordja.

    A Fidesz a kormányváltás óta számos, az előző kormányok által megkötött tanácsadói szerződéssel kapcsolatban indított vizsgálatot. Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos nem is olyan régen még polipszerű összefonódásról, magáncégek indokolatlan igénybevételéről beszélt. Ehhez képest igen érdekes, hogy az NFÜ az elmúlt évek talán legnagyobb keretösszegű tanácsadói szerződését írta most alá, ráadásul törvénysértő módon és igen gyanús körülmények között.  Az LMP szerint semmi sem indokolja, hogy a NFÜ kétmilliárd forintért kérjen tanácsot olyan feladatokkal kapcsolatban, amelyek megoldására a hivatalnak is képesnek kell lennie. A pályázatot sajátos módon december 23-án írták ki, és csak január 13-ig lehetett rá jelentkezni, ami sérti a közbeszerzési törvény legrövidebb határidővel kapcsolatos előírását. A pályázatot ráadásul olyan indokolatlan versenykorlátozó feltételekkel hirdették meg, amelyeknek csak gondosan előkészített konzorciumok felelhettek volna meg. Nem véletlen, hogy kétmilliárd forint közpénzért végül egyetlen  versenyző  indult. Arcpirító, hogy az egyszereplős verseny győztese olyan konzorcium lett, amelynek vezetője elsősorban nem a tanácsadási területen szerzett tapasztalatairól ismert, hanem arról, hogy korábban cégtársa volt az NFÜ egyik jelenlegi elnökhelyettese.   A közvélemény joggal érzi úgy, hogy az orránál fogva vezetik, ha az Orbán-kormány tiszta közéletről papol, a színfalak mögött azonban olyan szerződéseket köt, ahol jó szokás szerint valakinek lejt a pálya. Az LMP figyelmezteti a kabinetet, hogy a választók gyomra ezt már nem sokáig veszi be.   LMP Sajtó
    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.