OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2011. március 9., szerda 13:49

A KEP egyetért a Széll Kálmán terv fő céljaival
    Budapest, 2011. március 9., szerda (OS) -

    A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) e havi Törzsasztal Fórumán a hazai gazdaságfejlesztés aktuális kérdéseivel foglalkozott az EU magyar elnökség idején, hg. Esterházy Antal KEP elnök, az Esterházy hercegi család feje vezetésével. A budapesti Thomas Hotelben nagy érdeklődéssel kísért rendezvény bevezető előadásait Bozzay Andrásné, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsadója és Marinovich Endre a közgazdaságtudományok kandidátusa, az Antall – Boross miniszterelnökök volt kabinetfőnöke tartották.
Érintették a gazdaságpolitika több súlyponti kérdését különös tekintettel az Új Széchenyi Tervre és a múlt héten nyilvánosságra hozott Széll Kálmán tervre.
A nagy idegenforgalmi közgazdasági tapasztalatokkal rendelkező Bozzay Andrásné röviden ismertette az Új Széchenyi Terv 7 programját, részletesebben az egészségturizmussal foglalkozó terv jelentőségét és a korábbiaknál egyszerűbb, célirányosabb pályázatokat.
Marinovich Endre a KEP társelnöke, aki maga is az Új Széchenyi Terv egyik társszerzője volt, elsősorban a Széll Kálmán terv legfontosabb célkitűzéseivel foglalkozott előadásában különösen az egészségügyet, oktatást, nyugdíjakat és az önkormányzatokat érintő kérdésekkel. Hangsúlyozta, hogy a Széll Kálmán tervre a piac összességében jól reagált. Ezért is megállapítható, hogy Magyarország saját részéről teljesítette az EU magyar elnökség időarányos feladatát.
Az előadásokat követő élénk vitában többen hiányolták egyes tervfejezetek részletesebb kidolgozását, mások megfelelő információt és együttműködési készséget az illetékesek részéről a napi munka során.
Czeglédi József közgazdász, az MTA Köztestület tagja, a fórum moderátora szakmai összefoglalójában a vitafórum alapján is a KEP támogatásáról biztosította a kormány Széll Kálmán tervét, különös tekintettel az államadóság előirányzott csökkentésére, mert az megfelel a nemzet érdekeinek. Ugyanakkor megállapította, hogy egy sajátos tervről van szó, amely elsősorban menetrendeket, felelősöket rögzít és több helyen nem elég konkrét. Így komoly kockázatai vannak annak, hogy a végrehajtás nem lesz konfliktusmentes. Erre említették a vitában a 16 %-os egységes jövedelemadót, amely a magas jövedelműeknek kedvez és ék lehet a magas- és alacsony jövedelműek között, ha nem kezelik megfelelően. Czeglédi József összegző megállapítása szerint kiemelt figyelmet igényelnek a területi és települési, valamint a fővárosi önkormányzati ügyek is az illetékesek részéről.


            KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.