OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2011. április 13., szerda 13:12

A NEKI kezdeményezi a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását
    Budapest, 2011. április 13., szerda (OS) - A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) törvényességi kérelemmel fordul a békés megyei főügyészhez, hogy az indítson törvényességi felügyeleti vizsgálatot a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben annak megszüntetése érdekében. Az elsősorban a gyöngyöspatai események kapcsán elhíresült, nyíltan roma-ellenes egyesületet a Békés Megyei Bíróság mint közhasznú szervezetet vette nyilvántartásba még 2010. március 23.-án.

    A NEKI álláspontja szerint a polgárőr tevékenység folytatására létrehozott szervezet működése több szempontból nem felel meg a polgárőrségről szóló törvény előírásainak, és az Országos Polgárőr Szövetség is nyilatkozatban határolódott el tőlük. A egyesület tevékenysége sérti az egyesülési jogról szóló törvény rendelkezését is, amely szerint ezen jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt és bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével. A NEKI álláspontja szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület nyíltan roma-ellenes nézeteket vall, tevékenységük a szélsőséges nézetek terjesztésére, helyi roma közösségek provokálására és zaklatására terjed ki elsősorban. Működésük a polgárőr tevékenységhez méltatlan, sőt azzal ellentétes, sérti az Alkotmányban biztosított alapvető emberi jogokat, valamint a Magyar Köztársaság nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásaival is szembe megy.   A NEKI, a Társaság a Szabadságjogokért és az Amnesty International szervezetek Gyöngyöspatán végzett helyszíni tényfeltáró munkája során rögzített vallomások, valamint a sajtóban megjelent tudósítások alapján megállapítható, hogy a magukat polgárőrnek nevező, egyenruhát, olykor fekete símaszkot viselő, és az egyesülethez köthető személyek heteken keresztül zaklatták a település roma lakosságát közterületeken, üzletekben, illetve a kerítéseken keresztül azok otthonaiban is. A helyi roma kisebbség származásával összefüggésben durva, sértő, rasszista kifejezéseket alkalmaztak, tevékenységük több esetben számos bűncselekmény gyanúját vetette fel. (Ezek kapcsán a jogvédő szervezetek már megtették a szükséges jogi lépéseket.)   A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület honlapján többször szerepel a  cigányterror  kifejezés, valamint a betiltott Magyar Gárdához való kötődésre utaló bejegyzések. A  szebb jövőt  kifejezés köztudottan a szélsőséges szervezetek retorikájának része.   A NEKI álláspontja az, hogy a fentiek alapján egyértelműen megállapítható, hogy az egyesület tevékenysége sértette és sérti a roma kisebbség tagjainak alkotmányos és emberi jogait, és alaposan vélelmezhető, hogy Gyöngyöspatán az egyesülethez köthető személyek számos bűncselekményt is elkövettek (garázdaság, zaklatás, közösség tagja elleni erőszak). A NEKI kéri, hogy a békés megyei főügyész törvényességi felügyeleti jogkörében kezdeményezze a bíróságtól a szervezet megszüntetését a további jogsértések megakadályozása érdekében.  Bővebben: 06-1-303-8973 www.neki.hu
    Kiadó: Másság Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.