OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 6. hétfő
Ismertető


2011. május 7., szombat 15:04

A Duna természeti tőkéje csak vízlépcsők építésével őrizhető meg!
    Budapest, 2011. május 7., szombat (OS) - A Reális Zöldek Klub felkéri, Orbán Viktor miniszterelnököt Magyarország ne ellenezze vízlépcsők építését a Dunán, mint ahogyan ezt a Duna stratégia keretében a magyar EU soros elnökség idején a kormány teszi.

    A Duna magyarországi szakászán a Duna és környezetének természeti tőkéje a jelen és a jövő nemzedék érdekében csak vízlépcsők építésével őrizhető meg. A reális zöldek eszmeiségével és gondolkodásmódjával egyetért Fellegi Tamás a fejlesztésekért felelős miniszter és hasonlóan vélekedik Réthelyi Miklós miniszter a reális zöldek gondolkodásmódjáról.   Vízlépcsők építését a Dunán támogatja a Magyar Tudományos Akadémia, és több évtizedes hagyományokkal rendelkező civil szervezet is.   A vízlépcső ellenes EU magyar Duna stratégia elfogadása esetén tovább mélyül a Duna medre a folyó magyarországi szakaszán. Tovább szárad a Duna- Tisza közi homokhátság a talajvízcsökkenés miatt. Csökken a mezőgazdaság fejlesztését szolgáló öntözés lehetősége. Veszélybe kerül az ivóvíz bázis ugyancsak a talajvíz csökkenés miatt. Nem fejlődik a vízi és part menti turizmus, amit az állandó vízszint segítene. A vízlépcsők hiánya csökkenti az árvízbiztonságot. Nem valósulhat meg a Duna vízhozamának kívánatos visszatartása, ami jelentős víztartalékul szolgálna aszályos időkben.  Károsul a klímavédelem, mivel a 4 TWh megújuló vízenergia pótlása a fosszilis hőerőművekből 3.2 millió CO2 kibocsátás többletet okoz.  Vízlépcsők nélkül csak jelentős többletköltség árán valósulhat meg az EU VII. nemzetközi útvonal.   A reális zöldek bíznak abban, hogy a második Orbán kormány szakít a Medgyessy kormány 2004-ben meghozott alkotmánysértő kormányhatározatával, amely szerint újabb keresztgát a Dunán nem építhető. Juhos László a reális Zöldek Klub elnöke  
    Kiadó: Reális Zöldek Klub

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.