OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2011. június 2., csütörtök 14:56

Érzelmek, értékek, érdekek – Társadalmi Párbeszéd Színház a fogyatékossággal élő emberekért (1. rész)
    Budapest, 2011. június 2., csütörtök (OS) - Egy ügy, két szervezet, 83 résztvevő. Párbeszéd és élmények a nézőtéren és a színpadon. Csillogó szemek. Mi is a Társadalmi Párbeszéd Színház?

    A Társadalmi Párbeszéd Színház (röviden: TPSz) a Vitakultúra Egyesület és Donáth Attila közös kezdeményezése. Célja a párbeszéd lehetőségének megteremtése, formája alkalmazott playback színház.   A mai Magyarország közéletében alternatívát kívánunk nyújtani az érdemi párbeszédre. Vitáktól és harcoktól hangos közéleti működést tapasztalva fel kívánjuk erősíteni az együttműködésben való hitet. A párbeszédet. Egymás meghallgatásán alapuló közös célokat, különböző érdekcsoportok közös értékekből kiinduló együttélését. Ezzel a küldetéssel hoztuk létre a Társadalmi Párbeszéd Színházat, melynek első  felvonása  volt az április 27-ei TPSz-előadás.  A  3É: Érzelmek, Értékek, Érdekek - Társadalmi Párbeszéd Színház a fogyatékossággal élő emberekért  a Vitakultúra Egyesület és a csömöri Egyenlő Esélyekért! Alapítvány közös projektje. A projektet a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA CIV-10-D pályázat) támogatásával valósítottuk meg.  Az Egyenlő Esélyekért! Alapítvány 2000-ben alakult és jelenleg 117 gondozottnak ad otthont Csömörön. Célja a fogyatékos személyek komplex, tehát szocializációs és munkarehabilitációja, a társadalomba való beilleszkedésük elősegítése és szervezése, életminőségük javítása. A Vitakultúra Egyesület 1997 óta működő civil szervezet, melynek tagjai a kultúrafejlesztést és a társadalmi integrációs folyamatok elősegítését tűzték ki célul. Donáth Attila, a program szakmai vezetője, playback-színházi szakember és pszichopedagógus.  A program hosszútávú célja a csömöri intézményben lakók és a bejáró sérült dolgozók életminőségének javítása, rövidtávú célunk pedig a párbeszéd lehetőségének a megteremtése és közvetítés a megjelent résztevők között. Az Erzsébetligeti Színház adott otthont az április 27-ei rendezvénynek, melyre azon 12 érdekcsoportnak küldtünk meghívókat, akik érintettek a fogyatékkal élő emberek ügyében, a fogyatékkal élő emberektől és családjaiktól a hivatalokig, minisztériumokig. A Harmónia Szalonban egy körben oszthatta meg gondolatait, érzéseit: sérült fiatal, szociális munkás, szülő, intézményvezető és polgármester. A TPSz aktuális témája a Felnőttség  volt. A résztvevők érintettségét segítette, hogy a témát különböző nézőpontokból közelítettük meg:  én is felnőtt vagyok ,  felnőttekkel dolgozom ,  támogatom a normalizációs elveket ,  felnőtt a gyermekem .
    Kiadó: Vitakultúra Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.