OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2011. június 15., szerda 15:42

Június 16. Az afrikai gyerekek napja
    Budapest, 2011. június 15., szerda (OS) - 1976. június 16-án a dél-afrikai Sowetoban több ezer fekete bőrű iskolás gyerek vonult az utcákra, hogy jogaikért felszólaljanak. Jobb minőségű és a saját nyelvükön szóló oktatást szerettek volna. A biztonsági erők belelőttek a tömegbe, több száz fiú és lány halt meg és több mint ezer sebesült volt Június 16-án e gyermekekre emlékeznek világszerte és az emberi jogokra, gyermekek jogaira hívják fel a figyelmet Ez a nap arra is felhívja a figyelmet, hogy több millió afrikai gyerek sorsa ma is tragikus, de képesek vagyunk tenni ez ellen.

     A legtöbb afrikai országban a népesség több mint fele 15 év alatti. Még ha mától fogva mindenhol bevezetnék, hogy csak két gyermek vállalható családonként, a teljes népesség akkor is növekedne még két évtizeden keresztül. Mindemellett a fejlődés reményteljes jelei mutatkoznak.  Az utóbbi években az afrikai kormányok globális közbenjárás hatására és a családtervezéssel foglalkozó szervezetek nyomására már elfogadják, hogy kevesebb, nagyobb időközönként vállalt szülések eredményeként egészségesebb gyermekek születnek és kisebb lesz a gyermekvállalással kapcsolatos betegségek száma és az anyai halandóság. Már csak egy fanatikus kisebbség gondolja a családtervezésről, hogy nyugati kényszer, vagy új-gyarmatosító cselszövés, amely az afrikai népesség megtizedelését célozza. Az 1994-es kairói Nemzetközi Népesedési Konferenciát (International Conference on Population and Developement) előkészítő 1992-es dakari Harmadik Nemzetközi Afrikai Népesedési Konferencia (Third African Population Conference) idejére a küldöttek már egyöntetűen úgy beszéltek a családtervezésről, mint emberi jogról és fejlődés szempontjából fontos kérdésről.  (Frederick T. Sai: Népesedés,családtervezés és Afrika jövője). Ma már számos nemzetközi kötelezettségvállalásban, köztük az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljaiban is a nők és gyermekek állnak középpontban. A jövő generációk jogairól sajnos kevés szó esik, ezért az afrikai gyermeknap kapcsán is különösen aktuális hangsúlyoznunk ennek fontosságát.  A pároknak figyelembe kell venniük, hogy a jövő nemzedékek minden tagjának joga, hogy  - kívánt,  - mégpedig önmagáért (s nem mások gazdasági, nemzeti, vallási, rokoni, párkapcsolati, pszichés stb. érdekei miatt) kívánt gyermekként foganjon meg,  - aki felnőve elmondhatja: szeretőbb szülőket, jobb kort s helyet nem is kívánhattam volna.    A döntésekben figyelembe kell venni a még meg nem fogantak érdekeit. Nem kérdezhetik a párok: akarunk-e gyereket. Csak azt kérdezhetik: igazán szeretne-e egy gyermek nálunk és most megfoganni? Bővebb információ: www.bocs.eu
    Kiadó: BOCS Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.