2024. május 5. vasárnap

2011. június 17., péntek 11:34

Hajléktalanság – segítség kell, nem büntetés (1. rész)
    Budapest, 2011. június 17., péntek (OS) - Aggályos és előkészítetlen az ombudsman szerint a szabálysértési törvény tervezett módosítása, amelynek nyomán elzárással illetve százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják azokat, akik ismételten megszegik az önkormányzati rendeletben meghatározott – a közterület életvitelszerű használatáról illetve az életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságok közterületi tárolásáról hozott – szabályokat.

A 21. századi Európában megkerülhetetlen, hogy megoldásokat találjunk a hajléktalanná válás megelőzésére, a már hajléktalanok gondjainak enyhítésére, fedélhez juttatásukra, tiszteletben tartva és garantálva a mindenkit megillető méltóság követelményét. Az Európai Unió Bizottsága és a FEANTSA (a hajléktalanok segítéséért dolgozó nemzeti szervezetek európai szövetsége), valamint az Európai Parlament közös konferenciája 2010 decemberében az összehangolt európai hajléktalan-politika létrehozásában igyekezett előre lépni. Az európai koordinált fellépés a prevenciót, azaz a hajléktalanná válás megelőzését, valamint a különböző típusú hajléktalanságok elleni hatékony és azonnali fellépést állítja előtérbe. A közvetlen cél alternatívákat nyújtani az utcán és köztereken való éjszakázással szemben.   Az emberi méltóság és az emberi jogok védelme az ombudsman munkájában is megkerülhetetlenné teszi a különösen rászoruló csoportok, közöttük a hajléktalan emberek jogi helyzetének vizsgálatát. Magyarországon is látható az a kettősség, hogy a hajléktalansághoz vezető okok feltárása, a már hajléktalanok nehéz sorsának enyhítése a szavak és a szándékok szintjén egyértelműbb, mint a napi gyakorlatban. Az ombudsman szerint az utóbbi hónapok tendenciái, fejleményei, így különösen a guberálás, valamint a  nem rendeltetésszerű  közterület-használat (pl. a közterületen alvás) önkormányzati szankcionálása, végül pedig – ismételt  elkövetés  esetén – az elzárás kiszabásának lehetőségével letérünk az európai útról. A jogállamban nem érvényesülhet az adminisztratív kirekesztés, a  városképi utcaseprés  gyakorlata – hívja fel a figyelmet az állampolgári jogok biztosa.  Belátható, hogy az utcán, közterületen való lét valóban nem lehet emberhez méltó életút, ez a megoldás a hajlék nélkül élők kényszerű túlélési reakciója. A hajléktalan lét azonban nem teremt törvényen kívüliséget. Az állam feladata a polgárairól – ebben az esetben a szélsőségesen rászorulókról – való gondoskodás, a felelős intézkedés a megfelelő ellátási rendszerek, kivezető mechanizmusok átgondolt működtetésére, jogállami megoldás keresése a válságos élethelyzetben lévők megsegítésére. (folyt.)
    Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala