OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2011. június 23., csütörtök 15:27

Napvilágon a kormány legsötétebb terve?
    Budapest, 2011. június 23., csütörtök (OS) - Feketevonat, konténerbarlang, egyenruhaárnyék: napvilágot látott a Fidesz-KDNP legsötétebb elképzelése? Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy tisztázza, valóban munkatáborokba küldené-e az álláskeresők egyre nagyobb tömegét!

    A tegnap napvilágot látott (rész)információk még a korábbiaknál is sokkal sötétebb képet vetítenek az állástalanok mind nagyobb tömege elé. A kormány - egyes sajtóhírek szerint - munkatáborokba hajtaná mindazokat, akik valamilyen (pl. egészségügyi) okból képtelenek megfelelni a Nemzeti Együttműködés Rendszere követelményének, vagyis három hónapnál hosszabb ideig nem találják meg a helyüket a munkaerőpiacon. (Az átlagos álláskeresési idő Magyarországon per pillanat több mint 18 hónap.)

Mikor Orbán Viktor miniszterelnök a közfoglalkoztatás ügyét a rendvédelemért felelős Pintér Sándor belügyminiszter kezébe adta, már sejteni lehetett: valami nagyon nem stimmel az elképzeléseivel. Feketevonaton utaztatott, konténerekben elszállásolt, rendőrfelügyelet alá helyezett tízezrek. Bizony, ez lehet a vége, ha egy kormány rendészeti kérdést csinál a foglalkoztatáspolitikából.

Az MSZP által létrehozott és sikerrel működtetett Út a munkához közfoglalkoztatási program egyik kimondott célja az volt, hogy az alacsonyan képzett, tartósan munka nélkül élő szegény embereket a munka világába visszavezesse. A Fidesz-KDNP-kormány ezt a célt láthatóan nem tette magáévá és csupán a bűnbakképzést, mint rendszerelemet igyekszik tökélyre fejleszteni.

Így nem csoda, hogy az eddig kiszivárgott tervek szerint lesz olyan közmunkás, aki a családjától távol, szigorú normák szerint napi négy órában havonta mintegy 20 ezer forintért (!) fogja építeni az orbáni Magyarországot.

Az MSZP szerint - amennyiben a hírek igazak - a kormány újabb szegényellenes elképzelése a múlt század ötvenes éveire emlékeztet, amikor a kommunista propaganda követelményeinek megfelelően a hatalom az értékteremtés helyett a statisztikák fényezésére helyezte a hangsúlyt.

Az MSZP felszólítja a Fidesz-KDNP-kormányt, hogy tisztázza, valóban munkatáborokba küldené-e az álláskeresők egyre nagyobb tömegét!


Gúr Nándor,
a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő

    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.