2024. április 20. szombat

2011. június 23., csütörtök 15:27

Napvilágon a kormány legsötétebb terve?
    Budapest, 2011. június 23., csütörtök (OS) - Feketevonat, konténerbarlang, egyenruhaárnyék: napvilágot látott a Fidesz-KDNP legsötétebb elképzelése? Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy tisztázza, valóban munkatáborokba küldené-e az álláskeresők egyre nagyobb tömegét!

A tegnap napvilágot látott (rész)információk még a korábbiaknál is sokkal sötétebb képet vetítenek az állástalanok mind nagyobb tömege elé. A kormány - egyes sajtóhírek szerint - munkatáborokba hajtaná mindazokat, akik valamilyen (pl. egészségügyi) okból képtelenek megfelelni a Nemzeti Együttműködés Rendszere követelményének, vagyis három hónapnál hosszabb ideig nem találják meg a helyüket a munkaerőpiacon. (Az átlagos álláskeresési idő Magyarországon per pillanat több mint 18 hónap.)

Mikor Orbán Viktor miniszterelnök a közfoglalkoztatás ügyét a rendvédelemért felelős Pintér Sándor belügyminiszter kezébe adta, már sejteni lehetett: valami nagyon nem stimmel az elképzeléseivel. Feketevonaton utaztatott, konténerekben elszállásolt, rendőrfelügyelet alá helyezett tízezrek. Bizony, ez lehet a vége, ha egy kormány rendészeti kérdést csinál a foglalkoztatáspolitikából.

Az MSZP által létrehozott és sikerrel működtetett Út a munkához közfoglalkoztatási program egyik kimondott célja az volt, hogy az alacsonyan képzett, tartósan munka nélkül élő szegény embereket a munka világába visszavezesse. A Fidesz-KDNP-kormány ezt a célt láthatóan nem tette magáévá és csupán a bűnbakképzést, mint rendszerelemet igyekszik tökélyre fejleszteni.

Így nem csoda, hogy az eddig kiszivárgott tervek szerint lesz olyan közmunkás, aki a családjától távol, szigorú normák szerint napi négy órában havonta mintegy 20 ezer forintért (!) fogja építeni az orbáni Magyarországot.

Az MSZP szerint - amennyiben a hírek igazak - a kormány újabb szegényellenes elképzelése a múlt század ötvenes éveire emlékeztet, amikor a kommunista propaganda követelményeinek megfelelően a hatalom az értékteremtés helyett a statisztikák fényezésére helyezte a hangsúlyt.

Az MSZP felszólítja a Fidesz-KDNP-kormányt, hogy tisztázza, valóban munkatáborokba küldené-e az álláskeresők egyre nagyobb tömegét!

Gúr Nándor,
a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő

Kiadó: MSZP

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.