OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 13. hétfő
Ismertető


2011. június 24., péntek 21:05

A LIGA Szakszervezetek közleménye
    Budapest, 2011. június 24., péntek (OS) - A Kormány a szakszervezetek lassú, de módszeres ledarálásának újabb fejezetéhez érkezett. Az országos, ágazatokra kiterjedő sztrájkok és félpályás útlezárások hírére azonnal maximális sebességbe kapcsolt, és gyakorlatilag teljesen feleslegessé nyilvánította a szakszervezeteket, mely felismerés következtében a szakszervezeti tisztségviselők jogait is feleslegessé nyilvánította, és megszüntetésre ítélte.

    
A Széll Kálmán Terv - Magyar Munka Terv című irományban a következő sommás megállapítás szerepel:

A szakszervezetek ezzel szemben tagjaik érdekképviseletét lássák el, s e funkcióval összeférhetetlenek a munkáltató működését érintő döntésekben való közreműködés és a kifogás benyújtásának joga. Az egyenlő bánásmód követelményének részletes jogi szabályozása feleslegessé teszi a szakszervezeti tisztségviselőket megillető, a hatályos szabályozás szerinti védelmi szintet. A szakszervezeti jogosultságok megállapításakor figyelemmel kell lenni az egyes munkáltatói kötelezettségek enyhítésére is.

Ráadásul a tervezet nem csak a szakszervezeti jogok legdurvább csorbításáról beszél, de a munkáltatói kötelezettségek enyhítéséről is. Mindezt az egyenlő bánásmód követelményének állítja be annak ellenére, hogy az indoklás nélküli felmondás lehetőségének megteremtésekor is hasonló módon érvelt a jogalkotó - majd bukott el az Alkotmánybíróságon.

A LIGA Szakszervezetek szerint minden eddiginél durvább, a jogállamiságot és a fejlett demokráciákban alapvető munkaügyi kapcsolati rendszert sárbatipró módon avatkozik be a kormány a tőke oldalán, a munkavállalók ellen.


LIGA Szakszervezetek


--------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.