OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2011. június 25., szombat 13:24

Nesze neked kína-magyar kapcsolatok! - A Tibetet Segítő Társaság jelenti
    Budapest, 2011. június 25., szombat (OS) -

    Tegnap Veng Csia-pao kínai miniszterelnök magyarországi látogatásának első napján több orbitális jogtalanság történt a rendőrség részéról. Több Tibetért tüntető aktivistát inzultáltak és jogtalanul ellehetetlenítettek, hogy kifejezzés véleményület Tibet vonatkozásában. Az Oktogonnál elhaladó kínai miniszterelnöki konvoj irányában szerette volna Karma Dordzse tibeti tanár a tibeti zászlót felmutatani, amit a pillanatok alatt a helyszinen termett rendőrök megakaályoztak. Az inzultus dulakodéássá fajult, aminek az lett a végeredménye, hogy a tibetinél lévő zázló rúdját a rendőrök eltörték valamint a tibeti ruházataát több helyen elszakították. Utána Karma Dordzsét a rendörség telvitte a helysiínról és öbb órán kerezstül megakadályozta a szabad mozgásában.
    A kínai miniszterelnök ELTE Konfucius Intézetére tervezett látogatása során több Tibetet védő aktivistát a civilruhás rendőrök megakadályozták abban, hogy tibeti zászlót lengessenek, valamint azt is, hogy Tibet szabadságával kapcsolatos szlogeneket kiáltsanak. Az egyetem bejárata közelében Namgyal Cevang  tibeti menekültől a rendőrök a tibeti zászlót elvették és azt földre dobva többször megtaposták, valamint rajta álltak. Karma Dordzsét a Hotel Intercontinentál előtt is igazoltatták és nem engedték a sajtót, hogy riportot csináljon a tibetivel. Egyébként hivatalből több száz kínai személy volt jelen minden helyszínen hatalmas több méteres kínai zászlókkal, amikkel körbe zárták az öt-hat főre tehető Tibetet véfő aktivistákat. A kínai titkos rendőrökkel teli helyszíneken a kínai zászlókat lengető személyek fizikailag és erőszakkal megakadályozták a tibetet véfdő aktivisták tiltakozását. Az ELTE bejárata előtt várakozó Tibetet védő aktivista lányt és tibetit is, az egyik civil ruhás rendőr szavakban inzultált, miszerint az előbbit kis szőke kurvának nevezte, míg az útóbbit bunkó parasztnak..  
    Tegnap a késő esti órákban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BAH) munkatársai felkeresték a Magyarországon élő tibeti menekülteket, valamint szabályos munkavállalási engedéllyel bíró tibeti tanárokat, és beidézték őket a BAH irodájába személyazonosságukkal kapcsolatos indokokkal. Namgyal Cevang tibeti menekült szombat reggel nyolc óra óta a hivatalban tartókodik, ahol várkoztatják és senki nem foglakozik vele és természetesen nem hagyhatja el az épületet. A többi tibetivel szemben is fenyegetően lépett fel a BAH.
    Minden helyszínen a rendőrök megakadályozták a demokratikus országokban jogszerű tiltakozási módokat. Egyetlen helyen sem engedték a vidófelvételeket, és fizikailag megakadályozták az egyéni állampolgári joggal bíró véleménynyilvánítás jogát.
    A helyszíneken több külföldi tartózkodott, akik mélységes felhábporodásukat fejezték ki a kommunista rendszerekhez hasonlatos eljárások miatt.
    A szombatra kialakult helyzet szerint minden a tegnapi tiltakozáson résztvett tiltakozó jelenléte a látogatás helyszínein ellehetetlenült és valamilyen módon meg lett akadályozva.
    A Tibetet Segítő Társaság tiltakozik a hivatalos szervek eljárásai miatt, és álláspontja szerint a Tibettel kapcsolatos tiltakozásokat nem megakadályozni kell, hanem a tárgyalások során szóbahozni a kínai miniszterelnöknek. A TST véleménye szerint ilyen durva jogsértések még nem történtek az elmúlt húsz évben Tibet védelmével kapcsolatban.  A társaság megteszi a szükséges jogi intézkedéseket.

információ:
Tibetet Segítő Társaság
Hendrey Tibor
06 70 431 9343
sambhala@tibet.hu

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.