OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2011. június 26., vasárnap 12:05

LMP: Kézből etetett színházak
    Budapest, 2011. június 26., vasárnap (OS) - A kezéből etetheti a kormány a neki kedves színházakat, ha hétfőn a parlament elfogadja az előadó-művészeti törvény módosítását. Az LMP szerint meg kellene őrizni a jelenlegi kiszámítható finanszírozási rendszert, és továbbra is a szakmai szervezetekre kellene bízni a döntéseket.

    
A parlament hétfőn szavaz az előadó művészeti törvény módosításáról. A jelenlegi törvény sem tökéletes, azonban nagy érdeme, hogy kiszámítható és politikamentes finanszírozást biztosít a társulatoknak. Az előterjesztők a törvény módosítását a minőségi szempontok erősítésével indokolják, de ezzel valójában csak a politikai befolyás növekedést fogják elérni. Jelenleg a szakmai szervezetek által delegált Előadó-művészeti Tanács hozza a legfontosabb döntéseket, a módosítás elfogadásával viszont a miniszter által felkért bizottságok szava fog csak számítani.  Az új jogszabály nem biztosít semmilyen garanciát a minimális támogatási részarányuk ellenére kiemelt művészi értéket létrehozó független színházaknak sem. A politikai befolyás erősítése pedig végzetes károkat okozhat az amúgy is túlságosan megosztott magyar kulturális életben.   Sajnos nem a színházi terület az egyetlen, ahol a kormány a kézből etetés kultúrpolitikáját folytatja, hiszen ugyanez az elv érvényesül majd a filmek támogatásában is.  Karácsony Gergely a Kulturális és sajtóbizottság alelnöke
    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.