OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 5. vasárnap
Ismertető


2011. július 22., péntek 09:42

Sajtóközlemény a Munka Törvénykönyvének nemrégiben életbe lépett módosításairól
    Budapest, 2011. július 22., péntek (OS) - SAJTÓKÖZLEMÉNY Családbarátnak nevezhetők-e a Munka Törvénykönyvének nemrégiben életbe lépett módosításai? Állásfoglalás a változások a gyermeket vállalók/nevelők munkaerő-piaci helyzetére gyakorolt hatásáról.

    A JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány küldetése, hogy hozzájáruljon a nők és férfiak egyenlőségén alapuló társadalomhoz. Ennek érdekében folytatjuk tudatformáló kampányainkat, nyújtjuk szakértői szolgáltatásainkat egyének, munkáltatók és szakmapolitikai döntéshozók számára.   SAJTÓKÖZLEMÉNY Családbarátnak nevezhetők-e a Munka Törvénykönyvének nemrégiben életbe lépett módosításai? Állásfoglalás a változások a gyermeket vállalók/nevelők munkaerő-piaci helyzetére gyakorolt hatásáról.  A néhány hete hatályba lépett új Munka Törvénykönyve alapítványunk célcsoportjára nézve vegyesen értékelhető: egyes területeken kedvezően, más területeken inkább hátrányosan érinti a nők munkaerő-piaci helyzetét. A kedvező hatások azonban inkább közvetettek.  A Munka törvénykönyve módosításai a próbaidő, a rendes szabadság kiadása, megváltása, a fizetetlen szabadságról történő visszatérés bejelentése, a felmondás indoklásának szabályozása tekintetében hatnak a gyermeket vállalókra, nevelőkre.  A próbaidő hat hónapra történő kiterjesztése nemigen nevezhető családbarát intézkedésnek. Bár csak a kollektív szerződéssel rendelkező munkáltatók körére érvényes a korábbi három hónaphoz képest további három hónappal hosszabb próbaidő, ez mindenképpen hátrányos a gyermekgondozási szabadság után visszatérő új belépőkre, hiszen ők egyébként is hátrányosabb helyzetben vannak a frissebb munkatapasztalattal rendelkezőkhöz képest. A hosszú kihagyás után pályájukat újrakezdő kisgyermekesek esetében az újbóli munkába állás időszaka amúgy is feszültségekkel terhes (kisgyermek közösségbe szoktatása, a munkatempó felvétele, beilleszkedés stb.), a munka és magánélet egyensúlyának kialakítása támogató légkört igényel a munkahelyen és otthon egyaránt. A huzamosabb próbaidő a munkáltató szabadságát növeli pl. egy gyerekbetegség kapcsán felmerülő távollét/késés stb. miatti elbocsátáshoz, ez a fenyegetettség ronthatja a munkateljesítményt.   A gyermek gondozására vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére járó rendes szabadság hat hónapra történő csökkentése a törvény hatályba lépésekor induló szabadságokat érinti, visszamenőlegesen a szerzett jogot nem veszi el. A módosítás nem érinti a jogszerző időt: így a fizetés nélküli szabadság teljes ideje számít továbbra is a végkielégítés, az álláskeresési támogatásra való jogosultság, a nyugdíj- és egyéb biztosítási idő, stb. szempontjából. Kedvezőtlen azonban a munkahelyüktől igen gyakran  közös  megegyezéssel megválni kényszerülő visszatérőkre nézve, hogy a szabadság pénzbeni megváltása révén a munkáltató által kifizetendő összeg időarányosan kevesebb. A közlemény további része honlapunkon olvasható: http://jol-let.com/friss-hirek/sajtokozlemeny/
    Kiadó: JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.