OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 16. csütörtök
Ismertető


2011. augusztus 7., vasárnap 18:42

Diszkrimináció az értékteremtő közösségek ellen
    Budapest, 2011. augusztus 7., vasárnap (OS) - A Magyarországi Szcientológia Egyház július 17-én ünnepelte magyarországi jelenlétének 20. évfordulóját. A nyilvánosság számára rendezett nyílt napon nem csak a sokak által már ismert stresszteszttel találkozhattak az érdeklődők, hanem megismerkedhettek a Dianetika auditálással is. A látogatók mellett a sajtó munkatársai is válaszokat kaphattak érdeklődő kérdéseikre, amelynek középpontjában a július 12-én elfogadott egyházügyi törvény állt.

     Úgy gondolom, valódi összefogásra van szükség az egyházak között. Itt most nem teológiai kérdésekről van szó, hanem egy tarthatatlan joggyakorlatról, amely egyformán érint szinte minden kimaradt Egyházat, mint értékteremtő közösségeket.  – mondta Weith Katalin a Magyarországi Szcientológia Egyház elnöke.  Egy olyan törvény, amely alapján politikusok dönthetnek az egyházak jogállásáról vagy egy vallás mibenlétéről, továbbá a legkisebb lehetőséget sem biztosítja egy esetleges jogorvoslathoz, az nem csak a vallásszabadság korlátozását jelenti, hanem a jogbiztonság, a jogállamiság alapelveit is súlyosan megsérti. Nem véletlenül kapta fel a fejét az itt zajló események hallatán – többek között - az amerikai Institut of Religion and Public Policy emberjogi szervezet. Egy ilyen törvény hátterében olyan súlyos, rejtett diszkriminatív eszmeiség érhető tetten, amely egyetlen jogállam Alkotmánybírósága előtt sem állná meg a helyét. Vajon milyen meggondolás vezérli például a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsoltot – aki egyben annak a KDNP-nek az elnöke is, amelyiknek tagjai kezdeményezésére tárgyalták a törvényjavaslatot –, hogy a nélkül tesz nyilvános, elítélő megjegyzést például Egyházunkra, hogy valaha is meglátogatta volna, vagy képviselőinkkel találkozott volna.   Minden esetre a törvény szerint Egyházunk elől elhárult minden jogi akadály az újra regisztráláshoz, miután az utolsó kritériumot, a 20 éves működést is igazolni tudjuk.   Az 1954-ben alakult Szcientológia Egyház mára 8000 aktív közösséggel rendelkezik a világ 165 országában. Például az elsősorban katasztrófahelyzetekre specializálódott önkéntes lelkészek azonban nem csak Haitin vagy Fukushima-n töltöttek el hosszú időt, nem csak a magyarországi gátakon voltak ott árvíz idején, hanem a hétköznapi katasztrófáknál – tanulási nehézségek, munkahelyi problémák, drogrehabilitáció, stb. – is aktív segítséget nyújtanak.
    Kiadó: Szcientológia Egyház Budapest

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.