OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2011. szeptember 19., hétfő 14:28

FEMERAID Europe - gyorsan cselekvő civil katasztrófavédelem Nemzetközi megállapodások Budapesten
    Budapest, 2011. szeptember 19., hétfő (OS) - Sajnos egyre gyakrabban van szükség a katasztrófák megelőzésére, vagy a károk felszámolására. A hivatásos, állami szervezetek mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a civil szervezetek professzionális egységei. Budapesten nemzetközi megállapodások születtek ez utóbbiak munkájáról.

    Hétfőn megalakult Budapesten a nemzetközi civil katasztrófavédelem és –elhárítás (FEMERAID International) európai szervezete, a FEMERAID Europe. Mindkét szervezet a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend (KMFAP) humanitárius tevékenysége keretében működik. A szervezet európai elnökének a szlovák katasztrófaelhárítók vezetőjét, Jan Culkát választották meg,
akinek vezetésével eddig több, mint 6 ezer bevetést hajtottak végre, szervezetét pedig a világ harmadik legjobban felszerelt és eredményes egységeként tartják számon. A négy alelnök egyike Gyenes István, a Máltai Lovagrend Egyesület katasztrófavédelmi szervezetének vezetője lett.

A nemzetközi szervezet 1995 óta Európában, Afrikában, Ázsiában működtet helyi szervezeteket különböző speciális feladatokkal. Az olaszok az orvosi segélynyújtást helyezik előtérbe, a szlovákok a katasztrófa elhárításra rendezkedtek be, a lengyelek a bányamentésre specializálódtak, a belga szervezet pedig a világ legjobb mentőkutyáit tudhatja a magáénak. Az angolai egység az afrikai kontinens legtöbbet mozgósított szervezete, rendszeresen több afrikai országban működnek. A dokumentumok aláírói hangsúlyozták, hogy egyre több megkeresést kapnak, mert a sokrétűségük mellett a politikamentes, független szervezetek gyorsabban képesek dönteni és cselekedni, mint a sok egyéb szempontot mérlegelő állami szervezetek.

A katasztrófák helyszínén a személy- és vagyonvédelem kiemelt fontosságú feladat, ezért hétfőn a FEMERAID International és a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének (IBSSA) vezetői aláírták azt a megállapodást is, amelynek keretében a katasztrófák helyszínét az IBSSA szervezetei biztosítják. Haitin pl. e megállapodás előhírnökeként mintegy 40 biztonsági őr van szolgálatban még napjainkban is a tavaly januári földrengés óta.

    Kiadó: Máltai Lovagrend (KMFAP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.