OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2011. szeptember 19., hétfő 16:15

A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja (MVMP) állásfoglalása a Nemzeti Energiastratégiáról
    Budapest, 2011. szeptember 19., hétfő (OS) -

    Az MVMP támogatja a Nemzeti Energiastratégia megalkotását. Fontosnak tartja, hogy a stratégia építsen az alternatív energiák nyújtotta lehetőségekre, segítse elő hazánk energiafüggetlenségének megteremtését, szolgálja az energiahatékonyság érvényesülését a gazdaságban és az állami szektor valamennyi részében, járuljon hozzá a munkahelyteremtéshez. A környező országokénál magasabb energiaárak az előző két kormányzati ciklusban negatívan hatottak a vállalkozások versenyképességére, komoly versenyhátrányt okoztak a hazai vállalkozói szektor, különösen a kis- és középvállalkozások számára.  Az MVMP egyetért a kormány azon elképzelésével, amely Magyarország Energiaellátását egy biztonságosabb, előre kalkulálható és megfizethető áron beszerezhető energiahordozóra, vagy energiahordozó mixre kívánja alapozni. Ellátás-biztonsági szempontból indokolt a hazai szén- és lignitvagyon környezetbarát felhasználásának újragondolása.   Az MVMP támogatja a kormány terveit az energiastratégia végrehajtását biztosító eszköz- és intézményrendszer kialakítására vonatkozóan. Ennek során olyan intézményrendszert kell kialakítani, amely a befektetői környezet számára kiszámítható, stabil és hiteles. A Magyar Energia Hivatal feladatkörét ki kell szélesíteni, különös tekintettel a minimális költségelvű energetika megvalósulását gátló tényezők felszámolására. Az energiagazdász hálózat megyei és fővárosi rendszerének naprakész tájékoztatást kell nyújtania az energetikai pályázatokról, a támogatási és fejlesztési lehetőségekről. A nyilvánosság és az átláthatóság érdekében az Energiastratégia megvalósulásának monitoringja céljából mindenki számára biztosítani kell az energetikai statisztikákhoz való szabad hozzáférést.  A fogyasztók, így a vállalkozók is átláthatóbb és kiszámíthatóbb szolgáltatást és információkat igényelnek fogyasztásukról. A környezettudatosságra való nevelés komplex rendszerében ötvözni kell az energiafogyasztási szokásokat érintő kampányokat a hulladék- és vízgazdálkodási szokások formálására vonatkozó programokkal.     A befektetők számára, kiemelten a megújuló energiaforrások alkalmazásának területén, biztosítani kell az engedélyezési és egyéb eljárások áttekinthetőségét és egyszerűségét. Az eljárások során a környezetvédelmi szempontokat fokozottan szem előtt kell tartani – nyilatkozta dr. Kupcsok Lajos az MVMP Szakmai Kabinetjének Vezetője, a Fidesz országgyűlési képviselője.   dr. Kupcsok Lajos Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja (MVMP) Szakmai Kabinetjének Vezetője  
    Kiadó: Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.