2024. szeptember 9. hétfő

2011. október 5., szerda 18:20

Visszafogott, de hatékony költségvetést Európának! - Surján László sajtóközleménye
    Budapest, 2011. október 5., szerda (OS) - Az Európai Unió 2012. évi költségvetésének módosító indítványairól a mai napon szavazott az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága. Jelentős siker, hogy a szakbizottság nagy többsége támogatta Surján László kereszténydemokrata politikus szinte összes, a magyar érdeket is képviselő módosító indítványát.

A szakbizottság a költségvetés fő keretszámainak megállapításakor az Európai Bizottság tervezetét vette alapul, azt csak néhány százmillió euróval javasolja emelni. Ez a Tanács álláspontjához képest több mint három milliárd euró többletforrást jelenthet 2012-ben.

A javaslat szerint a mezőgazdasági fejezet keretét 58 milliárd euróra emelnék. Surján László elmondta:  Örvendetes, hogy a Költségvetési Bizottságban is konszenzus alakult ki a hazánkban is működő iskolatej program erősítéséről. A képviselők nem fogadják el, hogy csökkenjenek ennek az oly fontos programnak a forrásai, hiszen az a cél, hogy minden iskolás naponta legalább egy pohár tejet ihasson. Erre 2012-ben is 90 millió eurót kell költeni . Az iskolagyümölcs programra 26 millió euróval, a borszektornak 20 millió euróval adna többet a szakbizottság, mint a Tanács. A zöldségtermelők megsegítésére 250 millió euró többletforrást mozgósítanának.

Az Európai Tanács és a képviselők egyetértenek abban, hogy a kohéziós politika szolgálja legjobban az EU gazdaságélénkítő céljait. Érthető, hogy éppen ez a terület a 2012. évi költségvetés nyertese, a rendelkezésre álló keret 8,4 százalékkal, közel 3,5 milliárd euróval nőhet tavalyhoz képest. Ugyanakkor a Költségvetési Bizottság figyelemmel volt a tagállamok nehéz költségvetési helyzetére: nem támogatta az Európai Bizottság tervezetét meghaladó módosításokat, bár erre is voltak - kissé populista - javaslatok.

Surján László javaslatai alapján a régiós felzárkóztatásban 2012-ben figyelmet kapnak az intraregionális különbségek is. A régiók egészének fejlettségi mutatója eltakarja a régión belüli kistérségek szegénységi gócait, amelyek felszámolása összeurópai érdek. Különösen igaz ez a közép-európai országokban, ahol a nagyszámú roma lakosság többnyire kistérségi tömbökben él. A néppárti képviselő szerint ezeket a gondokat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, vagyis átlag-számokkal elkendőzni. Az uniós támogatásoknak ezekben a kistérségekben is segíteniük kell a közoktatást és a foglalkoztatás növelését.

A Költségvetési Bizottság szavazását az Európai Parlament októberi plenáris ülése fogja megerősíteni, majd ez lesz az alapja a Tanáccsal való novemberi végső egyeztetésnek.

Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.