OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 9. csütörtök
Ismertető


2011. október 21., péntek 14:42

Világűrben a két első európai műhold
    Budapest, 2011. október 21., péntek (OS) - Brüsszel, 2011. október 21. – Sikerrel lőtték fel ma délben az első európai műholdakat Kourouban, így kézzelfogható közelségbe került az 1994-ben elhatározott európai műholdas navigációs program, a Galileo beindítása.

    Herczog Edit szerint hatalmas lépés a technikai okokból korábban elhalasztott mai fellövés, hiszen a GPS-t felváltani képes európai navigációs rendszerhez szükséges 30 műhold fellövését mielőbb meg kell kezdeni, hogy Európa ledolgozhassa versenyhátrányát. Ismert, hogy a jelenlegi amerikai GPS rendszer mellett Kína is komolyan készül saját navigációs műholdjai fellövésére.  A jelentéstevőként elsősorban a program pénzügyi stabilitásán dolgozó szocialista képviselő szerint az a legfontosabb, hogy a jövőben se csorbuljanak a rendelkezésre álló források, mert az európai növekedés szempontjából stratégiai fontosságúak a navigációs és tudományos űrprogramok.  Herczog arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak az eddigieknél pontosabb helymeghatározás, a széles közönség és a vállalkozások számára ingyenesen elérhető szolgáltatások jelentenek majd előnyt Európa számára. A program sajátossága ugyanis, hogy a program beszállítói is jellemzően az innovatív európai vállalkozások közül kerülnek ki, tehát a növekedésre és munkahelyteremtésre közvetlenül is hatással van a program.
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.