2024. május 18. szombat

2011. október 31., hétfő 22:51

Magyar győztese van az öko-találmányok nemzetközi versenyének
    Budapest, 2011. október 31., hétfő (OS) - Raisz Iván és Barta István találmánya, a metanol előállítása kommunális hulladékból nyerte meg a  Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét  Nürnbergben.

A feltalálók világszervezete (IFIA; ifia@inventor.hu) Nürnbergben a világ egyik legjelentősebb innovációs kiállítása (IENA) keretében megrendezte a  Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét . A több mint harminc országból bemutatott hétszázötven új műszaki alkotás közül Vedres András IFIA elnök vezette nemzetközi bíráló bizottság hatvan találmányt jutatott a döntőbe.
A fődíjat, a  Green Oscart , magyar alkotópáros, Raisz Iván és Barta István nyerte el. A győztes találmányuk, metanol előállítása kommunális hulladékból 2008-ban Magyarországon az  Év találmánya   címet kapta meg. Azóta a hasznosítás sikeresen folyik. Az eredmények meggyőzőek, egy tonna városi szemétből 300 kilogramm metanolt tudnak előállítani, miközben széndioxid gáz kibocsátás nincs. A jelenlegi megoldás a városi hulladék feldolgozásánál a szemétégetés. Az viszont tetemes mennyiségű klímaromboló gázt juttat a környezetbe.
Oláh György Nobel-díjas magyar kémikus 2006-ban kiadott könyvében megjósolta, hogy a jövő hajtóanyaga a kőolaj fogytán a metanol lesz. A kiváló technológiai eredmények és a most kivívott erkölcsi siker alapján állíthatjuk, hogy Raisz Iván és társa találmánya az olajkor utáni metanol gazdaság részévé válik.
Az öko-találmányi verseny második helyezettje egy maláj alkotás lett, melynek alkalmazásával növényi rostanyagokból természetes környezetben is gyorsan lebomló csomagoló fólia készíthető. A harmadik díjat egy kínai feltaláló érdemelte ki, ipari hangszennyezést elnyelő rendszerével.

Kiadó: Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)