OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 15. szerda
Ismertető


2011. december 1., csütörtök 11:00

Határokon átnyúló kiállás Boldoghy Olivér mellett - Magyar néppárti képviselők emelték fel szavukat az Európai Parlamentben
    Budapest, 2011. december 1., csütörtök (OS) - A Magyar Néppárti Képviselőcsoport öt tagja, Gál Kinga fideszes, Bauer Edit és Mészáros Alajos felvidéki, valamint Tőkés László és Sógor Csaba erdélyi néppárti európai parlamenti képviselők emeltek szót az EP tegnap esti plenáris ülésén Boldoghy Olivér ügyében. A magyar képviselők szerint az eset elfogadhatatlan és szembe megy az európai értékekkel.

    Az Európai Parlament ún. egyperces felszólalásai során Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő kijelentette:  a jogfosztás ezen módja ellene megy a közösségi bizalomnak és a szlovák alkotmánynak is . A  súlyos lépés az egész kisebbségi magyar közösséget rendszeresen érő megfélemlítések részeként tudható be  - tette hozzá.

Bauer Edit felvidéki képviselő úgy vélte: a szlovák törvény már európai problémává vált, mert az alapszabadságok korlátozásához is vezet. A néppárti politikus szerint az eset az abszurditás határát súrolja és nem egyeztethető össze a szabadság, biztonság és igazságosság térségének építésével. Mészáros Alajos beszédében kiemelte: számos területen ma már az Unió egységes,  a kettős állampolgárságot illetően mégis megengedi, hogy ez a téma kikezdje egységét és presztízsét .  Intézményeinktől elvárjuk, tegyenek annak érdekében, hogy az EU-n belüli többszörös állampolgárság ne hozhassa hátrányos helyzetbe a polgárokat  - fogalmazott.

Tőkés László EP-alelnök tűrhetetlennek és tarthatatlannak nevezte, hogy Boldoghyt  magyar önazonosságának nyílt vállalása miatt   fosztják meg állampolgárságától. Sógor Csaba úgy vélte, a nemzetek Európájában a nemzetek határai a legtöbb esetben nem esnek egybe az államok határaival, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez ne okozzon feszültségeket az államok között.


    Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.