OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2011. december 1., csütörtök 15:22

Takarékos, de a magyar forrásokat növelő uniós költségvetés született - Surján László sajtóközleménye
    Budapest, 2011. december 1., csütörtök (OS) - Mai zárószavazásán az Európai Parlament elfogadta a Tanáccsal kötött, az Európai Unió 2012. évi költségvetéséről szóló megállapodást. A megállapodás értelmében az EU jövő évi költségvetése 147,2 milliárd euró kötelezettségvállalást és 129,1 milliárd euró kifizetést irányoz elő, ami a közösségi GNI 1,12%-át, illetve 0,98%-át jelenti.

    Surján László felszólalásában kiemelte:  Jó hír, hogy megegyezés született a 2012. évi költségvetésről, mert ez azt jelenti, hogy jövőre is működőképes marad az Unió. Egy másik jó hír, hogy a Magyarország számára legfontosabb költségvetési sorok érintetlenek maradtak a Tanács egyes tagállamainak  megszorító  törekvéseitől. Így biztosítottak a Közös Agrárpolitika kiadásai, a kohéziós politika konvergenciára szánt keretei pedig 2011-hez képest majd 9%-kal, 2 milliárd euró körüli összeggel nőhetnek.  A Kohéziós Alap kifizetései 2012-ben több mint 1 milliárd euróval, közel 15%-kal bővülnek.

Fontos, hogy az uniós intézmények között konszenzus alakult ki a hazánkban is működő iskolatej program erősítéséről, mely biztosítja, hogy minden iskolás naponta legalább egy pohár tejet ihasson  - emelte ki a néppárti politikus. E célra a Parlament indítványának köszönhetően 2012-ben is 90 millió eurót kell elkölteni, 9 millió euróval többet, mint amit az Európai Bizottság és a Tanács javasolt.

A kereszténydemokrata képviselő kiemelte:  Olyan javaslatok is elfogadásra kerültek, melyek nem kérnek többletpénzt, ám kisebbségvédelmi szempontból rendkívül fontosak. Ilyen például az a rendelkezés, amely szerint az uniós Kultúra program kereteiből 2012-ben támogatni kell a veszélyeztetett nyelvek megmaradását segítő intézkedéseket is .


    Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.