OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2011. december 7., szerda 11:23

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának közleménye
    Budapest, 2011. december 7., szerda (OS) -

    
    A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöksége levéllel fordult a miniszterelnök úrhoz annak érdekében, hogy az egyházi státusz feltételeinek megfelelő, de  A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról  szóló - 2012. január 01-én életbe lépő - törvény jegyzékében nem szereplő egyházak számára minél előbb rendelkezésre álljon a regisztráció iránti kérvény módja és eljárási/ügyviteli teendője.

    A levélben egyebek között ez áll:

     Miközben elismerjük a Törvénynek azokat a rendelkezéseit, amelyek a ma még hatályban lévő törvény hiányosságait orvosolják, sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a törvény mellékletét képező jegyzékbe, a törvény hatályba lépését megelőzően azoknak a tagegyházainknak a felvételére sem látszik lehetőség, amelyek egyébként eleget tesznek az egyházi státusz kritériumainak.
    Ennek tudatában azzal a kéréssel fordulunk Miniszterelnök Úrhoz, hogy a Törvény végrehajtásához szükséges utasítások, rendeletek, más szóval az egyházi státuszba való regisztráció iránti beadvány/kérvény formalitásai a lehető legrövidebb időn belül rendelkezésre álljanak az érintett egyházak számára.    
    A törvény korrektív szándékát és e szándéknak a kodifikációban való megjelenését nem vitatva kérjük, hogy az egyébként egyházi státuszt eddig élvező és azt ezután is jogosan elváró egyházak ennek az igényüknek a törvényben előírt módon minél előbb és minél hathatósabban kifejezést tudjanak adni.  

A levelet az alábbi egyházi vezetők jegyezték:

    Dr. Bóna Zoltán főtitkár

    D. Szebik Imre elnök

    Dr. Bölcskei Gusztáv püspök    
    Magyarországi Református Egyház

    Gáncs Péter püspök
    Magyarországi Evangélikus Egyház

    Csernák István szuperintendens      
    Magyarországi Metodista Egyház
    
    Dr. Mészáros Kálmán egyházelnök
    Magyarországi Baptista Egyház
        
    Kalota József
    érseki vikárius
    Magyarországi Ortodox Exarchátus


-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.