OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2011. december 8., csütörtök 11:14

Agrárszakok országos vizsgálatát végezte el a MAB
    Budapest, 2011. december 8., csütörtök (OS) - A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) 2011. december 2-i ülésén megtárgyalta a felsőoktatási agrár képzési terület alapképzési szakjainak párhuzamos akkreditációs vizsgálati jelentését. A vizsgálatot a MAB közel ötven szakértő bevonásával, az egyes képzések önértékelésére alapozva, helyszíni látogatásokkal végezte. 11 intézmény 17 helyszínén folyó 71 képzéséről készült elemző értékelés. A MAB az egyes képzések szakmai tartalmát, személyi, oktatási-kutatási és infrastrukturális feltételeit, továbbá minőségbiztosításukat vizsgálta, s a 16 alapszak országos helyzetéről áttekintő értékelést is adott. Ilyen mélységű és körültekintő vizsgálatra korábban nem került sor az agrár felsőoktatásban.

    A vizsgálat eredményeként 59 képzés öt évre, 12 pedig két évre szóló akkreditációt kapott. A képzési terület egészéről a MAB megállapította, hogy az alapszakok lefedik az agrárium teljes spektrumát, országosan és regionálisan is kielégítik a szakember szükségletet, jó csatlakozási pontokat biztosítanak az agráriumhoz kötődő társadalmi tevékenységekhez és felkészítenek a mesterképzés különböző szakjaira. Megállapította, hogy a felvettekhez képest nagyon alacsony a diplomát szerzők aránya; több szakon az elméleti ismeretanyag túlméretezett, ezért hiányosak a végzett hallgatók gyakorlati ismeretei; a hagyományos szakok (pl. növénytermesztő) népszerűsége – a divatosabb szakok miatt – egyre csökken, ezért néhány éven belül e téren szakemberhiány lehet. Indokolt a szakok, szakirányok egy részét néhány átfogó agrár alapszakba egyesíteni, s a specializációt a mesterképzési szakokra hagyni.
A MAB az egyes képzésekre konkrét minőségjavító javaslatokat tett, továbbá általános ajánlásokat fogalmazott meg az intézmények és az oktatási kormányzat számára is.
A teljes jelentés a MAB honlapján (http://www.mab.hu/a_publikaciok.html) elérhető.

Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

Budapest, 2011. december 8.

    Kiadó: Magyar Felsőoktatási Akkreditációs  Bizottság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.