2024. szeptember 9. hétfő

2011. december 15., csütörtök 11:55

LMP: Korszerű családvédelmi törvényt a KDNP jogszabálynak álcázott deklarációja helyett!
    Budapest, 2011. december 15., csütörtök (OS) - A Lehet Más a Politika szerint nem szabad különbséget tenni a családi együttélési formák között. A modern Magyarországon sokféle család él, őket egyenrangúan kell kezelni. A KDNP által benyújtott családvédelmi törvényjavaslat szűkítő családfogalma azonban nemcsak különbséget tesz a családi formák között, hanem számos együttélési formát kirekesztene ebből a védelemből, ami megengedhetetlen.

A KDNP által benyújtott tervezet szerint többé nem minősülnének családnak az élettársi viszonyban élők, az azonos nemű párok, és azok a meddő párok sem, akik nevelőszülőként vállalnak gyermeket. Nem lenne család az árván maradt testvéreket felnevelő nagynéni, az idős apósának ápolását felvállaló elvált nő, a gyerekekkel özvegyen maradt, új párt talált szülő és gyermekei. Vagyis épp azokat az egymást segítő, egymás iránt felelősen viselkedő nagycsaládi kapcsolatokat rekeszti ki a család fogalmából, amelyeket oly gyakran produkál az élet, és amelyek a társadalom túlélését szolgálják.

Az LMP szerint hiába próbálja meg a KDNP régimódi társadalomszemléletéből adódóan egyszínűre festeni a család fogalmát és ráerőltetni azt a magyar társadalomra, az élet valósága erősebb, mint az élettől elrugaszkodott törvényhozás, így nem fognak vele célt érni. A zuhanó születésszámokat tovább fogja rontani, ha a méltányos védelem és hatékony támogatás helyett csak jobb helyzetű, a KDNP által szabályosnak tartott családoknak adunk újabb kedvezményeket.

Nemcsak a szűkre szabott családfogalmat, de az igazságtalan módon megvalósult családi adózást és a részmunkaidő kötelező járulékkedvezményét is megpróbálja most kétharmaddal bebetonozni a kormánytöbbség, pedig ez utóbbi bizonyítottan káros a dolgozó anyák esélyeire nézve, szakmailag elhibázott terv.

A súlyos koncepcionális hibákat tartalmazó törvényjavaslathoz az LMP számos módosító javaslatot nyújtott be, azonban a kormánypártok ezeket leszavazták a bizottságokban. Korrigáltuk volna a kirekesztő családfogalmat, elismertük és rögzítettük volna a minden családra kiterjedő állami felelősségvállalást. Eltöröltük volna azt a nonszensz kitételt, amely a gyermek saját védelmére vonatkozó kötelezettségét állapította meg, hiszen ez elsősorban a szülő felelőssége. Fájóan hiányzik a KDNP javaslatából, hogy az állam kiemelt feladata legyen a nők védelme, különösen a családon belüli erőszak áldozatait védő intézkedések végrehajtása, az LMP ezt is beemelné. Javasoltuk a részmunkaidő csapdája helyett a rugalmas munkavégzés támogatását, ennek kiemelt jelentőse van a gyermekvállalás és a munkavégzés összeegyeztetése szempontjából.

Az LMP szerint a nyilvánosság teljes kizárása ismét oda vezetett, hogy a valódi intézkedések helyett egy életidegen, hiteltelen deklarációt fogad majd el a kétharmados kormánytöbbség.

Szabó Tímea
országgyűlési képviselő

Ertsey Katalin
országgyűlési képviselő

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.