OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2011. december 15., csütörtök 11:55

LMP: Korszerű családvédelmi törvényt a KDNP jogszabálynak álcázott deklarációja helyett!
    Budapest, 2011. december 15., csütörtök (OS) - A Lehet Más a Politika szerint nem szabad különbséget tenni a családi együttélési formák között. A modern Magyarországon sokféle család él, őket egyenrangúan kell kezelni. A KDNP által benyújtott családvédelmi törvényjavaslat szűkítő családfogalma azonban nemcsak különbséget tesz a családi formák között, hanem számos együttélési formát kirekesztene ebből a védelemből, ami megengedhetetlen.

    A KDNP által benyújtott tervezet szerint többé nem minősülnének családnak az élettársi viszonyban élők, az azonos nemű párok, és azok a meddő párok sem, akik nevelőszülőként vállalnak gyermeket. Nem lenne család az árván maradt testvéreket felnevelő nagynéni, az idős apósának ápolását felvállaló elvált nő, a gyerekekkel özvegyen maradt, új párt talált szülő és gyermekei. Vagyis épp azokat az egymást segítő, egymás iránt felelősen viselkedő nagycsaládi kapcsolatokat rekeszti ki a család fogalmából, amelyeket oly gyakran produkál az élet, és amelyek a társadalom túlélését szolgálják.

Az LMP szerint hiába próbálja meg a KDNP régimódi társadalomszemléletéből adódóan egyszínűre festeni a család fogalmát és ráerőltetni azt a magyar társadalomra, az élet valósága erősebb, mint az élettől elrugaszkodott törvényhozás, így nem fognak vele célt érni. A zuhanó születésszámokat tovább fogja rontani, ha a méltányos védelem és hatékony támogatás helyett csak jobb helyzetű, a KDNP által szabályosnak tartott családoknak adunk újabb kedvezményeket.

Nemcsak a szűkre szabott családfogalmat, de az igazságtalan módon megvalósult családi adózást és a részmunkaidő kötelező járulékkedvezményét is megpróbálja most kétharmaddal bebetonozni a kormánytöbbség, pedig ez utóbbi bizonyítottan káros a dolgozó anyák esélyeire nézve, szakmailag elhibázott terv.

A súlyos koncepcionális hibákat tartalmazó törvényjavaslathoz az LMP számos módosító javaslatot nyújtott be, azonban a kormánypártok ezeket leszavazták a bizottságokban. Korrigáltuk volna a kirekesztő családfogalmat, elismertük és rögzítettük volna a minden családra kiterjedő állami felelősségvállalást. Eltöröltük volna azt a nonszensz kitételt, amely a gyermek saját védelmére vonatkozó kötelezettségét állapította meg, hiszen ez elsősorban a szülő felelőssége. Fájóan hiányzik a KDNP javaslatából, hogy az állam kiemelt feladata legyen a nők védelme, különösen a családon belüli erőszak áldozatait védő intézkedések végrehajtása, az LMP ezt is beemelné. Javasoltuk a részmunkaidő csapdája helyett a rugalmas munkavégzés támogatását, ennek kiemelt jelentőse van a gyermekvállalás és a munkavégzés összeegyeztetése szempontjából.

Az LMP szerint a nyilvánosság teljes kizárása ismét oda vezetett, hogy a valódi intézkedések helyett egy életidegen, hiteltelen deklarációt fogad majd el a kétharmados kormánytöbbség.



Szabó Tímea
országgyűlési képviselő


Ertsey Katalin
országgyűlési képviselő


    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.