OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2011. december 15., csütörtök 14:56

Az amerikai Körzeti Bíróság egyetért Magyarországgal abban, hogy a Herzog-ügyben hozott döntést felül kell vizsgálnia a fellebbviteli bíróságnak
    Budapest, 2011. december 15., csütörtök (OS) - Az Egyesült Államok Columbia Szövetségi Kerületi Körzeti Bírósága legújabb döntésében helyt adott Magyarország közbenső fellebbezési indítványának. A bíróság döntése helyt ad a joghatósági végzés közvetlen felülvizsgálatára irányuló magyar kérelemnek, és igazolja, hogy a Herzog-ügy amerikai bíróság előtti tárgyalhatóságával kapcsolatos véleménykülönbség valós indokokon alapul.

     Örülünk annak, hogy a Körzeti Bíróság felismerte: a Herzog-ügy amerikai tárgyalását lehetővé tevő kezdeti döntése érdemes a felülvizsgálatra,  jelentette ki Thaddeus J. Stauber ügyvéd, a Nixon Peabody LLP vezető partnere. Az ügyvéd hozzátette:  A bíró tehát egyetértett a Körzeti Bíróság eljárásának függőben hagyásával, hogy a fellebbviteli bíróság azonnal megvizsgálhassa, lefolytatható-e a per.

A legtöbb perben a fellebbviteli bíróság csak azután vizsgálja felül a körzeti bíróság döntését, miután első fokon érdemi ítélet született. Vannak azonban esetek, amikor a bíróság joghatósági döntése olyan fontosságú, hogy a körzeti bíróság támogatja a döntés azonnali vagy közbenső felülvizsgálatra történő felterjesztését. Magyarország szeptember végén indítványozta, hogy a körzeti bíróság támogassa azoknak a perdöntőnek ígérkező joghatósági kifogásoknak az fellebbviteli vizsgálatát, melyeket a bíróság a per korai szakaszában elutasított (ilyen például az a kérdés, hogy a forum non conveniens, vagyis az alkalmatlan fórum doktrínája nem szól-e a per megszüntetése mellett, vagy hogy az ügy nem érint-e bírói úton nem megítélhető politikai kérdéseket, vagy hogy az állami cselekmény doktrínája nem zárja-e ki a felperesek igényérvényesítését).

Mostani döntésében a Bíróság elismerte, hogy (1) ezek a kérdések döntő fontosságú jogkérdések; (2) a bíróság végzésével kapcsolatos véleménykülönbség valós indokokon alapul és (3) egy közvetlen fellebbezés elősegítené az ügy minél gyorsabb elintézését. A Bíróság ezen megfontolások alapján hozta meg azt a ritka döntést, hogy támogatja a 2011. szeptember 1-jei végzés közbenső fellebbezéssel történő felülvizsgálatát.

A Magyar Köztársaságot, a Magyar Nemzeti Galériát, a Szépművészeti Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet Thaddeus J. Stauber és Sarah E. André, a Nixon Peabody LLP nemzetközi peres jogászai és Dr. Bánki Orsolya, az e|n|w|c Ügyvédi Iroda budapesti ügyvédje képviseli.
    Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.