2024. május 7. kedd

2011. december 25., vasárnap 21:56

Nyílt levél Navracsics Tibor Miniszter Úrhoz
    Budapest, 2011. december 25., vasárnap (OS) -

Tisztelt, Navracsics Tibor Miniszter Úr!
    A Magyar Egyházszövetség, mint a kisegyházak érdekképviseleti szervezete kijelenti,hogy a Magyarországon bejegyzett és törvényesen működő valamennyi kisegyház, változatlan feltételekkel tovább kíván működni. A törvénytelen működés bizonyítási kötelezettsége Önöket terheli, de ilyen esetről nem tudunk. Nem akarjuk,hogy státuszunk megváltozzon. Az egyházi szervezetek státuszának megváltoztatását az európai uniós jogszabályok kifejezetten tiltják. Nem akarunk kérni Öntől semmit, hanem kinyilatkoztatjuk, hogy egyházként tovább működünk.      Senkinek nincs joga hitünket megkérdőjelezni, vizsgálni, elbírálni. Deklaráljuk, hogy az bármely másik hittel egyenértékű és egyenrangú. Szerzett jogainkból nem engedünk.

A kétharmados többség által elfogadott,az Alkotmánybíróság által hatálytalanított egyházi sarkalatos törvény és annak készülő hasonmása alkotmányellenes. Az alkotmányellenes tevékenység elleni fellépés minden magyar állampolgár alkotmányos kötelessége jelenleg-és a jövőben is.       A vallási ügyekbe való állami beavatkozásra ürügyet mindig lehet találni. A kisegyházakra a kormányközeli médiapropaganda rásütötte a  bizniszegyház  bélyeget. Nem zavart senkit, hogy a 14-ek több mint százszor több állami támogatást kapnak,mint a több száz kisegyház összesen. Az esetleges visszaélések ellen a jelenlegi törvények alapján is fel lehet lépni,de büntető eljárás csak történelmi egyházaknál van folyamatban.
                                        Tudjuk,hogy nem lehet valós okot találni, amiért a húsz éve működő, 1990.évi IV. törvényt hatályon kívül kellene helyezni. Lehetetlen olyan szempontrendszert felállítani, amely alátámasztaná, hogy pont az a 14 szervezet legyen egyház, amelyet Önök kiválasztottak. Nem vezet jóra, ha Önök vallási alapon is meg akarják osztani a társadalmat. Az ilyen törekvések a történelem folyamán mindig rengeteg áldozatot kívánó vallási háborúkba torkolltak.

Kiadó: Magyarországi Kisegyházak Szövetsége