OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2012. január 6., péntek 14:09

Orbán barátnőjén keresztül veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét és a pénzügyi stabilitást
    Budapest, 2012. január 6., péntek (OS) - Szájerné Handó Tünde, az OBH új elnöke, a miniszterelnök családi barátja megkezdte a teljes hatalomátvételt az igazságszolgáltatásban. Még egy hete sincs, hogy hivatalba lépett, máris elkezdte bizalmi embereivel feltölteni az igazságszolgáltatást. A Kúria személyzeti ügyekért felelős vezetőjét, aki a Fidesz szemét már régóta szúrta, azonnali hatállyal menesztette, s helyébe saját korábbi helyettesét, bizalmasát ülteti. Így a Kúrián is - formálisan persze két áttétellel - Orbán Viktor nevezi ki majd a vezetőket. Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa vizsgálatot indított az igazságügyi reform miatt, az Egyesült Államok kormánya pedig tiltakozását fejezte ki külügyminiszterén keresztül. A biztos arra kérte Magyarországot, hogy a vizsgálat befejezéséig tartózkodjon az intézkedések végrehajtásától.

    Az igazságszolgáltatás függetlenségének lerombolásán túl, Szájerné Handó Tünde működése sajnos egy legalább ilyen súlyos következménnyel járhat. Az Európai Unió és az Egyesült Államok hatására az IMF nem kizárólag gazdasági követeléseket fogalmaz meg az Orbán-kormánnyal szemben, sokkal inkább a demokratikus intézményrendszerünk szétverését kifogásolja, aminek egyik alapköve a bíróságok, az igazságszolgáltatás függetlensége. Ebből pedig következik, hogy IMF csak akkor hajlandó finanszírozni, kölcsönökkel megvédeni Magyarországot, ha az helyreállítja azt a demokratikus intézményrendszert, ami az európai közösség és a demokratikus államok alapkövetelménye. Orbán és bírósági embereinek ámokfutása tehát államcsődhöz vezethet.

Végül szükségesnek tartjuk kiemelni, hogy az Orbán-kormány bukása után az MSZP minden erejét, befolyását és tudását latba veti majd azért, hogy a független intézmények élére és vezetőségébe delegált pártkomisszárokat eltávolítsa posztjukról, bármeddig is tartson hivatalosan mandátumuk. Aki pedig e vezetők közül bizonyíthatóan politikai megrendelések alapján végzi munkáját, nem kerülheti el a felelősségre vonást.

Bárándy Gergely,
az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja
országgyűlési képviselő

    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.