2024. április 20. szombat

2012. január 25., szerda 16:39

A Magyar Fesztivál Szövetség sajtóközleménye
    Budapest, 2012. január 25., szerda (OS) - A Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, Márta István közleményében a Nemzeti Kulturális Alap átszervezésének keretében létrejött Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, a kirajzolódó pályázati rendszer és a Sziget Fesztivál Európa díja kapcsán nyilatkozott.

A Magyar Fesztivál Szövetség üdvözli, hogy az L.Simon László vezette Nemzeti Kulturális Alap átszervezésének keretében létrejött a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma.
A 300 hazai fesztivált képviselő szervezetünk ezt a döntést   rendezvényeink - a magyar kulturális életben betöltött - növekvő szerepének  elismeréseként értékeli.
Meggyőződésünk, hogy a kollégium ténykedése jelentősen hozzájárul majd a magyar fesztiválkultúra fejlődéséhez.

Úgy értékeljük, hogy a kollégiumot irányító kuratórium összetétele biztosíték a sokszínű igények kiegyensúlyozott szakmai elbírálására. Mivel a Magyar Fesztivál Regisztrációs- és Minősítési Programot létrehozó szervezetek több képviselője is jelen van az új grémiumban, remélhetőleg mód nyílik az elmúlt évek során itt összegyűlt tapasztalatok és információk  -  a kuratórium igényéhez igazodó közvetlen és szakszerű - hasznosítására.

Megnyugvással értesültünk az NKA Bizottság által a kuratórium rendelkezésére bocsátott 700 millió forintos induló keretről. A turizmus közvetlen képviselete a kuratóriumban újra élesztheti a turizmussal közös forrásokra és célokra alapozott pályáztatási szisztémát.

Örömmel értesültünk arról, hogy a kuratórium minél előbbi pályázati kiírásra törekszik. Reméljük, hogy a lebonyolítás - az NKA új elnökének ígérete szerint - egyszerűbb és átláthatóbb lesz, és további reménnyel vagyunk a több évre tervezhető résztámogatások beindításával kapcsolatban is.

Végezetül gratulálunk a Sziget Fesztivál európai díjához és további sikereket kívánunk az egyik legnagyobb magyar fesztiválnak! Az ő sikerük kihat a többi magyar fesztivál nemzetközi megítélésére is, aminek a szakmai kapcsolatépítésben és az uniós pályázatokon lesz jelentősége.

Márta István
elnök