OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 17. péntek
Ismertető


2012. február 8., szerda 09:56

Közös tárolási stratégia lehet a válasz a nukleáris hulladék kérdésére
    Budapest, 2012. február 8., szerda (OS) - Brüsszel, 2012. február 8. -  A nukleáris hulladék kezelésének problémáját a közös stratégia oldhatja meg a leghatékonyabban  - hangzott el a Fórum a Nukleáris Energia Jövőjéért keddi ülésén, ahol a mélységi tároló helyek létesítése volt a fő napirendi pont.

    Herczog Edit, a Fórum elnöke szerint a sugárzó anyagok hosszú távú tárolására olyan megoldást kell kidolgozni, amely garantálja a biztonságot, a kiszámíthatóságot és környezetünk védelmét. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy számos ország a közelmúltban a nukleáris erőművek leszerelése mellett tette le a voksát, így az ezzel járó veszélyekre is fel kell készülni.  Az EU 2009 novemberében hirdette meg a közös stratégia megalkotására nyílt technológiai platformját, az itt készült munkaterv nyilvános vitája a jövő héten zárul. Az európai platformhoz 85 ország szakhatóságai és számos szervezet, egyetemek, kutatóközpontok tették hozzá a maguk javaslatait.   A nukleáris hulladék az EU által is szorgalmazott mélységi tárolásához az országok közös stratégiájára van szükség  - figyelmeztetett Herczog. A képviselő szerint lényeges, hogy az országok egyenként is felismerjék, az erre a tevékenységre szánt pénzeket akkor költik el a leghatékonyabban, ha azok jelentős részét egy közös tárolási stratégia megalkotására fordítják, nem pedig kizárólag saját céljaik megvalósítására.  Nemcsak a gazdasági racionalitás, de a kollektív biztonság igénye is ezt diktálja  - érvelt Herczog.
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.