OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 10. péntek
Ismertető


2012. február 14., kedd 15:16

Tabajdi: félrevezette a magyar állampolgárokat a Magyar Televízió!
    Budapest, 2012. február 14., kedd (OS) - Strasbourg, 2012. február 14. - Levélben kért vizsgálatot az MTI Hírcentrum és a Híradó ellen az MSZP EP-delegációjának vezetője.

    Valótlan állításokat tartalmaz a Magyar Televízió február 11-i, szombati Híradójában elhangzott tudósítás, amely alkalmas a közvélemény félrevezetésére - áll abban a levélben, amelyet Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője küldött Szalai Annamáriának, a Médiatanács és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság vezetőjének. A Híradó olyan téves tájékoztatást közölt, amely rossz színben tünteti fel az Európai Parlamentet. Általában alkalmas arra, hogy a nézők előtt lejárassa az Európai Unió intézményeit. Tabajdi Csaba ezért az eset kivizsgálását, a valótlan állítás elhangzásáért felelős személyek felelősségre vonását és helyreigazítást kér a hatóságtól.  Tabajdi Csaba szerint a Híradóban elhangzott kijelentés, miszerint  Az Európai Parlamentben nem most beszéltek rólunk utoljára, csütörtökön a baloldali frakciók kezdeményezésére Magyarországot elítélő határozatról szavaznak majd , több ponton is valótlanságot állított.  Valótlan állítás az, hogy az európai parlamenti frakciók által kezdeményezett állásfoglalás bármilyen módon elítélné Magyarországot. A Híradóban elhangzó közlés időpontjában, múlt szombaton még egyetlen frakció sem nyújtott be állásfoglalási indítványt. Ennek határideje február 14., dél volt, tehát a Híradóban elhangzó állítás minden alapot nélkülözött.    Az Európai Parlament korábbi Magyarországgal foglalkozó állásfoglalásaiban sem szerepel egyetlen olyan mondat, amely elítélné Magyarországot, vagy a magyar állampolgárokat bármilyen módon bírálná. A ma benyújtott, négypárti állásfoglalás-tervezetben sincs egyetlen olyan mondat, amely elítélné Magyarországot. Igaz, hogy a szöveg kritikát fogalmaz meg az Orbán kormánnyal szemben, az Orbán kormány azonban nem egyenlő Magyarországgal.  - írta levelében a szocialista delegációvezető.  A dokumentum kifejezi az Európai Parlament súlyos aggodalmát. Javasolja, hogy az uniós intézmények vizsgálják meg az európai alapértékek érvényesülését. Ez Magyarország és minden magyar állampolgár érdeke. A javaslat nem kezdeményezi az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását, mindösszesen felveti annak jövőbeni lehetőségét. Ez kizárólag attól függ, hogy az Orbán kormány betartja-e ígéreteit, vállalásait  - húzta alá Tabajdi Csaba.  Tabajdi Csaba továbbá kiemelte: az állásfoglalási indítványt négy európai parlamenti frakció együttesen kezdeményezte. Valótlan állítás a négy frakciót baloldali jelzővel lefedni, hiszen nem képeznek egy ideológiájában közös politikai tömörülést.
    
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.