OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2012. február 17., péntek 17:44

Az Országos Bírósági Hivatal Sajtóosztályának közleménye
    Budapest, 2012. február 17., péntek (MTI) - Az Országos Bírósági Hivatal elnöke döntést hozott a Fővárosi Törvényszék elnöke által 2012. január 17. és február 3. napján indítványozott összesen 8 ügy, valamint a Fővárosi Ítélőtábla elnökének 2012. február 3. napján egy üggyel kapcsolatban érkezett, az ügyek időszerű elbírálásának biztosítása érdekében indítványozott másik, azonos hatáskörű bíróságok kijelölése tárgyában.

    A W. Norbert és 27 társa ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt indult kiemelt jelentőségű büntetőügy elbírálására a Balassagyarmati Törvényszéket jelölte ki.  
    A H. Miklós és 14 társa ellen bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt indult, kiemelt jelentőségű büntetőügy elbírálására a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki.
    V. Tamás és 23 társa ellen folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Ítélőtáblán indult büntetőügy elbírálására Debreceni Ítélőtáblát jelölte ki.
    A Magyar Állam felperes által az SCD Balaton Holding Ingatlanfejlesztő és Befektetési Zrt. alperes ellen a Fővárosi Törvényszék előtt indított gazdasági ügy letárgyalására a Kaposvári Törvényszéket jelölte ki.
    Az S. Zoltán felperes által a HYPO Alphe Adria Leasing Zrt. alperes ellen a Fővárosi Törvényszék előtt indított gazdasági per letárgyalására a Szekszárdi Törvényszéket jelölte ki.
    A BÉVÉEM Növényvédőszergyártó és Kereskedelmi Kft. felperes által a CIB Bank Zrt. alperes ellen a Fővárosi Törvényszék előtt indított gazdasági per letárgyalására a Nyíregyházi Törvényszéket jelölte ki.
    A Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. felperes által a CodePlay Kft alperes ellen a Fővárosi Törvényszék előtt indított gazdasági per letárgyalására a Szekszárdi Törvényszéket jelölte ki.
    Az MK-BILL Kft. felperes által a CIB Bank Zrt. alperes ellen, valamint a Miracle Europe Ingatlankezelő Kft. felperes által a Semmelweis Egyetem alperes ellen a Fővárosi Törvényszék előtt indított gazdasági perek letárgyalására a Zalaegerszegi Törvényszéket jelölte ki.
    Az eljárás menete:
    Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény (Bszi.) alapján az indítványokat a törvény előírásának megfelelően részletesen megvizsgálta, - az ügyforgalmi, személyzeti és egyéb adatok, valamint a kijelöléssel érintett ügy sajátosságaira tekintettel - hogy az indítvány megalapozott-e. Az összes körülmény mérlegelését követően megállapítást nyert, hogy az érintett ügyek ésszerű határidőn belül történő befejezése - a törvény által előírt rövid határidők betartása mellett nem biztosítható, ugyanis a Fővárosi Ítélőtáblán 341 ügy van folyamatban, ebből 65 db kiemelt büntetőügy van, melyek közül 51 kitűzetlen. A Fővárosi Törvényszéken jelenleg 288 db kiemelt büntetőügy van, ebből 42 ügy kitűzetlen. Az áthelyezéssel érintett ügyeket 2013 őszére tudná a bíróság kitűzni és letárgyalni.
    A kijelölt ügyek elbírálása a rendkívüli és aránytalan munkateher miatt ésszerű időn belül csak másik bíróságok kijelölésével biztosítható.
    Az OBH elnöke azonos szempontok szerint megvizsgálta azt is, hogy mely bíróságok lennének kijelölhetőek az eljárások lefolytatására. Kikérte a kijelöléssel érintett bíróságok véleményét, a válaszokból megállapítást nyert, hogy az érintett Törvényszékek kijelölése - különösen a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla ügyforgalmi adatainak ismeretében - nem jelent aránytalan megterhelést.
    Az OBH elnöke a döntéséről értesíti az indítványozókat, a kijelölt bíróságokat, valamint a legfőbb ügyészt.  
    Az ügy tárgyalására kijelölt Törvényszékek - az évente előre meghatározott és közzétett ügyelosztási rendjük szerint - fogják az ügyeket a bírákra kiosztani.

Budapest, 2012. február 17.

                            Az Országos Bírósági Hivatal
                                Sajtóosztálya
    
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.