OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2012. február 21., kedd 10:36

Vajdaság Szerbia ütőkártyája - Surján László sajtóközleménye
    Budapest, 2012. február 21., kedd (OS) - Rendkívüli nyitottságra és fogadókészségre talált nem hivatalos látogatása során Surján László, az Európai Parlament alelnöke, aki a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség meghívására érkezett a Vajdaságba. A muzslyai rendezvényen fennállásuk 20. évfordulóját ünnepelték a tartomány cserkészei.

    A kereszténydemokrata EP-képviselő kétnapos látogatása során tájékozódás és kapcsolatfelvétel céljából számos találkozón részt vett: meglátogatta Németh László nagybecskereki és Pénzes János szabadkai megyéspüspököket; Egeresi Sándort, Vajdaság Autonóm Tartomány Végrehajtó Tanácsának elnökét; Bojan Pajtic-ot, Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának elnökét; Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, valamint találkozott a Homokháti Kistérség polgármestereivel is.

Surján László kifejtette:  Öröm volt látni, hogy a szerb politikában jogosulttá vált az autonómia bizonyos formája. Ezt bizonyítja Vajdaság Autonóm Tartomány képviselőházának és kormányának létezése, valamint ide sorolható a Magyar Nemzeti Tanács működése is, mely minden alaptalan félelmet eloszlat . A megbeszéléseken központi kérdésként merült fel Szerbia esetleges márciusi tagjelölti státusza. Az alelnök kifejezte személyes reményét és meggyőződését, hogy Szerbia képes lesz a tárgyalások során több területen is eredményeket felmutatni. Amennyiben ez megtörténik, bizonyára semmi akadálya nem lesz a pozitív döntésnek. A balkáni ország EU-s csatlakozásában mindenképpen kulcsszerepet kap majd Vajdaság, hisz a régió adottságait, nemzeti és kulturális sokszínűségét tekintve Európa egyik példamutató vidéke. A találkozók során visszatérő téma volt a vajdasági Magyar Párt alapításának 90. évfordulójára rendezett nagysikerű történésztalálkozó, melynek keretében szerb történészek is foglalkoztak szigorúan szakmai alapon ezzel a kérdéssel.

A vajdasági út során nagy fogadókészségre talált a Surján László által alapított Charta XXI Mozgalom, amely a megbékélésről és összefogásról szól. Vajdaságban hosszú hagyománya van az együttélésnek, ezt bizonyítja a térségben élő több mint húsz nemzet és a tartományban hivatalos használatban levő hat nyelv. A kétnapos látogatás során a Kárpát-medencei megbékélés chartáját aláírta Németh László nagybecskereki megyéspüspök, Egeresi Sándor, a VAT Végrehajtó Tanácsának elnöke, és számos vajdasági cserkész. A mozgalmat támogatásáról biztosította és terjesztését mindenképpen szükségesnek tartja Bojan Pajtic tartományi kormányfő is.


    Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.