OS Országos Sajtószolgálat
2024. június 18. kedd
Ismertető


2012. február 23., csütörtök 12:10

Péterfalvi Attila téved – eredményesek az Interneten nyilvánosságra hozott adóslisták
    Budapest, 2012. február 23., csütörtök (OS) -

    Péterfalvi Attila téved, amikor azt állítja, hogy az Interneten nem lehet nyilvánosságra hozni a helyi adósok listáját. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének közleménye szerint az önkormányzat honlapján történő nyilvánosságra hozatal nem felel meg az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. törvény 2012. január elsejétől hatályos előírásának. Péterfalvi Attila figyelmét nyilván elkerülhette az a tavaly elfogadott módosító indítvány, amely értelmében a helyi adóhatóságokra – a nyilvánosságra hozatal terén – hasonló szabályozás vonatkozik, mint az állami adóhatóságra. Az adózás rendjéről szóló törvény 55. §-ának 5. pontja ugyanis kimondja, hogy az állami adóhatóság honlapján teszi közzé az adósok nevét.  Ez az intézkedés a városok érdekeit szolgálja, hiszen a figyelemfelkeltés által elősegíti a tartozás rendezését. Az elmúlt hónapok eredményei igazolják, hogy egyes önkormányzatoknál – ahol az adósok listájának közzétételéül nemcsak az önkormányzati hirdetőtáblákat, hanem internetes felületeket is felhasználtak – alig egy hónap alatt kevesebb, mint a felére csökkent a hátralék mértéke. Éppen ezért úgy véljük, hogy adóslisták – akár Interneten történő – nyilvánosságra hozatala eredményes, és nagy tehertől szabadíthatja meg az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatokat. Abban is biztosak vagyunk, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke egyetért velünk abban, hogy az önkormányzatok – személyiségi jogra hivatkozva – nem kivételezhetnek azokkal, akik, adó-befizetési kötelezettségeik alól kibújva, megkárosítják a tisztességesen fizetőket.  Lázár János frakcióvezető
    Kiadó: FIDESZ frakció

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.