OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2012. február 28., kedd 16:31

LMP: Támad a NER a csepeli Tamariskán
    Budapest, 2012. február 28., kedd (OS) - A csepeli Tamariska domb védettségének ügye egyre szürreálisabb fordulatokat vesz. Németh Szilárd Csepel polgármestere megszüntetné a Tamariska-domb védettségét és nem izgatja, hogy törvénytelenül teszi ezt. Inkább Illés Zoltán államtitkárhoz fordult, aki írásos támogatását adta akcióhoz.

    Sajátosan értelmezik a Fideszben a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Jelen példából kiindulva ez azt jelenti, hogy a kormány és a Fidesz frakciója segítséget nyújt fideszes képviselők, polgármesterek törvénytelen akciójához. Ehhez sajnálatos módon még Budapest főjegyzője is asszisztál.

Tavaly novemberben a fővárosi közgyűlés Németh Szilárd javaslatára törvénytelen módon szüntette meg a csepeli Tamariska domb védettségét. A döntést követően a főjegyző lefolytatta a törvény által előírt egyeztetéseket és mivel a Duna-Ipoly Nemzeti Park ellenezte a védettséget megszüntetést, ezért a januári közgyűlésen annak fenntartására tett javaslatot. Az előterjesztést azonban technikai problémára hivatkozva visszavonta a főjegyző asszony. A szerdai közgyűlésre megint beadta ugyanazt az előterjesztést a védettség fenntartására. Most egy kiegészítést is mellékelt hozzá, amelyben a terület védelmének törvénytelen megszüntetését is javasolja. Az indoklásban arra hivatkozik, hogy Illés Zoltán államtitkár támogatja a védettség megszüntetését. Pontosan tudnia kellene azonban, hogy egy jogállamban egy államtitkár sem írhatja felül a természetvédelmi törvényt. Ráadásul az előterjesztés egy másik mellékletében a főjegyző is leírta, hogy a védettség feloldása nem egyeztethető össze a természetvédelmi törvénnyel.

Ez az eljárás hasonlít a Csipak-féle városromboló Zeppelin projekt tavalyelőtti esetéhez. Ott is egy fideszes képviselő intézte el a védettség levételét egy belvárosi épületről a műemlékvédelmi hivatal ellenkezése ellenére. A Bécsi utca esetében az LMP, a civil és szakmai szervezetek fellépésével megakadályozta a városrombolást. Most bizakodásra adhat okot a törvényesség fenntartásában, hogy az LMP frakcióvezetője, Kaltenbach Jenő által vezetett jogi bizottság egyes fideszes tagok szavazataival kiállt a törvényességért, és a védettség fenntartása mellett foglalt állást.

A polgármester megvalósíthatná nyilvánosan is hangoztatott terveit a terület rendezésére a védettség megszüntetése nélkül is. Ennek hiányában azonban a terület bármikor beépíthetővé válik és eltűnhetnek az ott található értékek. Ráadásul veszélyes példával szolgálhat, és igen hamar eltűnhetnek a természetvédelmi területek a fővárosból. Inkább büszkének kellene lennünk arra, hogy Budapest kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik Európában. Erre építeni kellene és felhasználni a fővárosi turizmusban, az oktatásban, megtanítva gyermekeinket arra, hogy a természeti környezetünk olyan érték, amit ápolni és védeni kell.

Az LMP ezért módosító indítványt nyújtott be a költségvetéshez, amivel növelné a védett területek kezelésére fordítható összegeket.  


LMP fővárosi frakció

    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.