OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető


2012. március 7., szerda 12:27

Médiatanács: Megvalósult! - egyre több rádiónak csökkennek a terhei
    Budapest, 2012. március 7., szerda (OS) - A Médiatanács 2011-ben olyan díjfeltételeket teremtett, amelyekkel jobb helyzetbe kerültek a pénzügyi terhekkel küszködő helyi rádiók. Az intézkedéssel 2012 elejéig 70 rádió költségei csökkentek, további 60 frekvencia hasonló feltételekkel vár szerződéskötésre. A díjreformmal több, mint 75 millió forint marad a rádiók kasszájában.

    A Médiatanács gazdasági eszközökkel is képes támogatni a média sokszínűségét. A rádiózás sokféleségét és minőségét az garantálja, ha minél több szereplő kap lehetőséget, és ezek kiszámítható körülmények között működhetnek.
    A helyi rádiózás stabil gazdasági feltételeit teremtette meg a Médiatanács 2011-ben egy arányos díjrendszer bevezetésével, segítve a helyi kereskedelmi rádiózás fennmaradását, az új szereplők piacra lépését. A reform bevezetésének kiemelt célja volt, hogy az új díjszámítási mód minden rádió számára egyenlő esélyeket biztosítson.
Az új díjcsökkentő- és arányosító struktúrának köszönhetően, a hazánkban kereskedelmi jelleggel működő 80 kisebb rádió közül 2012-ről 70 fizet kevesebbet, mint korábban. Tíz szolgáltatónál nem változtak a feltételek. Az arányos díjrendszer bevezetésével több, mint 75 millió forint marad a rádióknál.
    Az újítás rádiónként évente több millió forintos megtakarítást jelenthet, de akár meghaladhatja 10 millió forintot is. Az egyik kecskeméti frekvencián például idén 11 millió helyett évi 3 millió forintért sugározhat a szolgáltató, Nyíregyházán pedig mindössze 3,5 millió forintot kell fizetnie annak a rádiónak, amelyiknek tavaly még közel 20 milliót kellett áldoznia a frekvencia birtoklásáért.
    Az új díjszámítási módszer igazságos és arányos: figyelembe veszi a vételkörzet nagyságát, a vételkörzetben élők számát és vásárlóerejét is. Az új díjszámítási módszer gyakorlati alkalmazása ténylegesen csökkentette a rádiók fizetési nehézségeit.
    Ugyanez a díjszámítási elv érvényesül annál a 2012-ben lejárt mintegy 60 frekvenciánál is, amelynek pályázati hasznosítását a Médiatanács elindította.

    Kiadó: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács
    

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.