2024. június 17. hétfő

2012. március 8., csütörtök 08:58

Az állami általános iskolában az erkölcstan óra vagy az ehelyett választható, az egyházi jogi személy által szervezett hit és erkölcstan óra a kötelező tanórai foglalkozások része lesz
    Budapest, 2012. március 8., csütörtök (OS) - Az évszázad oktatáspolitikai intézkedése az erkölcstan tantárgy bevezetése az általános iskolák 1-8 évfolyamán. Elvárható, hogy ezután szabályosan működő iskolákban erkölcsileg fedhetetlen pedagógusok - a szülőkkel együttműködve - végezzék a kiskorú tanulók értelmi és erkölcsi fejlesztését.

Az új Köznevelésről szóló törvény rendelkezése szerint az állami és települési önkormányzati nevelési-oktatási intézményben az ismereteket, a vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan, sokoldalúan kell közvetíteni, a teljes nevelés-oktatási folyamatban tiszteletben tartva a gyermek, a tanuló, a szülő, a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését, és lehetővé kell tenni, hogy a gyermek, tanuló egyházi jogi személy által szervezett  hit- és erkölcstan oktatásban  vehessen részt. Tehát az  erkölcstan tantárgy  és a  hit- és erkölcstan tantárgy  az nem ugyanaz!   Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) szerint: az erkölcsi nevelés a minden gyermekben jelenlévő erkölcsi érzék fejlesztését jelenti; Fejleszti a tanulók problémaérzékenységét, erősíti becsület- és igazságérzetüket, és megtanít a lelkiismeretünket nyugtalanító erkölcsi dilemmák tudatosítására, elfogulatlan vizsgálatára, szabatos kifejezésére. Az  erkölcstanoktatás  alapvető feltétele az iskolai környezet és a pedagógusok példamutató magatartása. A szabálytalanul működő iskola és az alul fizetett, fáradt, tanulókat szivató  pedagógusok erkölcsi intelmei nem hiteles elemei az erkölcstanoktatásnak . Az iskolai keretek között folyó  hit- és erkölcstanoktatás  szervezését, tartalmának meghatározását és felügyeletének ellátását minden nevelési-oktatási intézménytípus   esetén az adott egyház és az adott egyház nevében eljáró jogi személy hatáskörébe utalja. Tehát az egyháznak kell biztosítani a tanterveket, a tankönyveket és a képzett a hittantanárokat. A tanuló napi és heti terhelésével (óraszámok) összefüggésben meghatározott korlátozások alkalmazásakor a hit- és erkölcstan órákat az egyházi és az állami fenntartású iskolákban is figyelmen kívül kell hagyni (többletterhelés)! MSZOE javaslat: 1.   Minden iskolában kerüljön bevezetésre a diák- és a pedagógus etikai kódex. 2.     Ha az állami fenntartású iskolákban kötelező  hit- és erkölcstanoktatás  folyik, akkor csoportbontás keretében biztosítani kell a tanulók különböző vallási nézetének megfelelő hit- és erkölcstanoktatást. (Ilyen jellegű csoportbontást kell alkalmazni, ha egy adott településen csak egyházi iskola működik.)  Ha a tanulók megtanulnak erkölcsi alapon különbséget tenni jó és rossz iskolai döntések között, akkor fennáll annak a veszélye, hogy érvényesítik etikai- és jogérzékenységüket, és fellépnek az iskola vagy a pedagógusok szabálytalan vagy ésszerűtlen intézkedéseivel szemben.   Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) További információ: www.mszoe.hu
    Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete