OS Országos Sajtószolgálat
2024. június 17. hétfő
Ismertető


2012. március 8., csütörtök 08:58

Az állami általános iskolában az erkölcstan óra vagy az ehelyett választható, az egyházi jogi személy által szervezett hit és erkölcstan óra a kötelező tanórai foglalkozások része lesz
    Budapest, 2012. március 8., csütörtök (OS) - Az évszázad oktatáspolitikai intézkedése az erkölcstan tantárgy bevezetése az általános iskolák 1-8 évfolyamán. Elvárható, hogy ezután szabályosan működő iskolákban erkölcsileg fedhetetlen pedagógusok - a szülőkkel együttműködve - végezzék a kiskorú tanulók értelmi és erkölcsi fejlesztését.

    Az új Köznevelésről szóló törvény rendelkezése szerint az állami és települési önkormányzati nevelési-oktatási intézményben az ismereteket, a vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan, sokoldalúan kell közvetíteni, a teljes nevelés-oktatási folyamatban tiszteletben tartva a gyermek, a tanuló, a szülő, a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését, és lehetővé kell tenni, hogy a gyermek, tanuló egyházi jogi személy által szervezett  hit- és erkölcstan oktatásban  vehessen részt. Tehát az  erkölcstan tantárgy  és a  hit- és erkölcstan tantárgy  az nem ugyanaz!   Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) szerint: az erkölcsi nevelés a minden gyermekben jelenlévő erkölcsi érzék fejlesztését jelenti; Fejleszti a tanulók problémaérzékenységét, erősíti becsület- és igazságérzetüket, és megtanít a lelkiismeretünket nyugtalanító erkölcsi dilemmák tudatosítására, elfogulatlan vizsgálatára, szabatos kifejezésére. Az  erkölcstanoktatás  alapvető feltétele az iskolai környezet és a pedagógusok példamutató magatartása. A szabálytalanul működő iskola és az alul fizetett, fáradt, tanulókat szivató  pedagógusok erkölcsi intelmei nem hiteles elemei az erkölcstanoktatásnak . Az iskolai keretek között folyó  hit- és erkölcstanoktatás  szervezését, tartalmának meghatározását és felügyeletének ellátását minden nevelési-oktatási intézménytípus   esetén az adott egyház és az adott egyház nevében eljáró jogi személy hatáskörébe utalja. Tehát az egyháznak kell biztosítani a tanterveket, a tankönyveket és a képzett a hittantanárokat. A tanuló napi és heti terhelésével (óraszámok) összefüggésben meghatározott korlátozások alkalmazásakor a hit- és erkölcstan órákat az egyházi és az állami fenntartású iskolákban is figyelmen kívül kell hagyni (többletterhelés)! MSZOE javaslat: 1.   Minden iskolában kerüljön bevezetésre a diák- és a pedagógus etikai kódex. 2.     Ha az állami fenntartású iskolákban kötelező  hit- és erkölcstanoktatás  folyik, akkor csoportbontás keretében biztosítani kell a tanulók különböző vallási nézetének megfelelő hit- és erkölcstanoktatást. (Ilyen jellegű csoportbontást kell alkalmazni, ha egy adott településen csak egyházi iskola működik.)  Ha a tanulók megtanulnak erkölcsi alapon különbséget tenni jó és rossz iskolai döntések között, akkor fennáll annak a veszélye, hogy érvényesítik etikai- és jogérzékenységüket, és fellépnek az iskola vagy a pedagógusok szabálytalan vagy ésszerűtlen intézkedéseivel szemben.   Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) További információ: www.mszoe.hu  
    Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.