OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2012. március 8., csütörtök 13:42

A Fidesz ne kövesse el ismét a 2010-es hibát
    Budapest, 2012. március 8., csütörtök (OS) - Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára ismét aktívan beleszól a külhoni magyar honfitársaink életébe és igyekszik meghatározni számukra, melyik párt a megfelelő nekik. A Fidesz ezt az arroganciát már egyszer elkövette, az eredmény tragikus mértékben rombolta a felvidéki magyarság érdekérvényesítő képességét. Hasonlóan veszélyes lépés az erdélyi magyarság döntéseibe való beavatkozás. Ideje lenne, ha a Fidesz végre belátná, hogy erőszakos beavatkozásaival csak árt a határon túli magyaroknak.

    Nem véletlenül váltott ki ellenérzést a felvidéki magyarság köreiben Németh Zsoltnak a szlovákiai magyarok belügyeibe való beavatkozása. A Fidesz önhitt magatartásával már egyszer jelentős mértékben korlátozta a felvidéki magyaroknak a szlovákiai törvényhozásban, a döntéshozatalokban való érdekérvényesítését.

Már láttuk, hová vezet a Fidesz megosztó magatartása Magyarországon és a határon kívül. Orbán Viktor atyáskodóan lekezelő modora és erőszakos vezetési stílusa szétverte Magyarországon a demokráciát, tönkretette az önkormányzatiságot, az önrendelkezést, a jogállamiságot. Sajnos ez az erőpolitika a határon túli magyarság irányába is megnyilvánul.

2010-ben a Fidesz - szándékaival ellentétben - mindent megtett azért, hogy az MKP ne jusson a szlovák Parlamentbe. Ugyanígy igyekeztek megosztani a romániai magyarságot, szerencsére ott az eddig nem jártak sikerrel, mert az erdélyi magyarok megértették, hogy a közösségük csak az összefogással képes védeni az érdekeiket. Orbán Viktor kormányra kerülését követően sorra vonja meg az anyaországi juttatásokat az RMDSZ-től, amely egyedül képviseli a romániai magyarság érdekeit a román parlamentben. Hasonló mértékben avatkozik be a szlovákiai magyarok életébe. Nagy vonalakban ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor és a Fidesz önös pártpolitikai érdekből veri szét a határon túli magyarok közösségeit.

Az MSZP szerint ez nemzetrombolás. Az MSZP mind kormányon, mind ellenzékben mindig azt tekintette legfontosabbnak, hogy a külhonban élő magyarok maguk dönthessenek a saját sorsukról, biztosíthassák a szülőföldön való megmaradásukat. Az MSZP ezért követeli, hogy a Fidesz fejezze be a határon túli magyar közösségek megosztását és bízzon a szlovákiai magyarokban, hogy képesek saját maguk kiválasztani, mely párt képviseli legjobban a nemzeti érdekeiket.

Szabó Vilmos,
a Külügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő

    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.