2024. május 3. péntek

2012. március 8., csütörtök 13:42

A Fidesz ne kövesse el ismét a 2010-es hibát
    Budapest, 2012. március 8., csütörtök (OS) - Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára ismét aktívan beleszól a külhoni magyar honfitársaink életébe és igyekszik meghatározni számukra, melyik párt a megfelelő nekik. A Fidesz ezt az arroganciát már egyszer elkövette, az eredmény tragikus mértékben rombolta a felvidéki magyarság érdekérvényesítő képességét. Hasonlóan veszélyes lépés az erdélyi magyarság döntéseibe való beavatkozás. Ideje lenne, ha a Fidesz végre belátná, hogy erőszakos beavatkozásaival csak árt a határon túli magyaroknak.

Nem véletlenül váltott ki ellenérzést a felvidéki magyarság köreiben Németh Zsoltnak a szlovákiai magyarok belügyeibe való beavatkozása. A Fidesz önhitt magatartásával már egyszer jelentős mértékben korlátozta a felvidéki magyaroknak a szlovákiai törvényhozásban, a döntéshozatalokban való érdekérvényesítését.

Már láttuk, hová vezet a Fidesz megosztó magatartása Magyarországon és a határon kívül. Orbán Viktor atyáskodóan lekezelő modora és erőszakos vezetési stílusa szétverte Magyarországon a demokráciát, tönkretette az önkormányzatiságot, az önrendelkezést, a jogállamiságot. Sajnos ez az erőpolitika a határon túli magyarság irányába is megnyilvánul.

2010-ben a Fidesz - szándékaival ellentétben - mindent megtett azért, hogy az MKP ne jusson a szlovák Parlamentbe. Ugyanígy igyekeztek megosztani a romániai magyarságot, szerencsére ott az eddig nem jártak sikerrel, mert az erdélyi magyarok megértették, hogy a közösségük csak az összefogással képes védeni az érdekeiket. Orbán Viktor kormányra kerülését követően sorra vonja meg az anyaországi juttatásokat az RMDSZ-től, amely egyedül képviseli a romániai magyarság érdekeit a román parlamentben. Hasonló mértékben avatkozik be a szlovákiai magyarok életébe. Nagy vonalakban ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor és a Fidesz önös pártpolitikai érdekből veri szét a határon túli magyarok közösségeit.

Az MSZP szerint ez nemzetrombolás. Az MSZP mind kormányon, mind ellenzékben mindig azt tekintette legfontosabbnak, hogy a külhonban élő magyarok maguk dönthessenek a saját sorsukról, biztosíthassák a szülőföldön való megmaradásukat. Az MSZP ezért követeli, hogy a Fidesz fejezze be a határon túli magyar közösségek megosztását és bízzon a szlovákiai magyarokban, hogy képesek saját maguk kiválasztani, mely párt képviseli legjobban a nemzeti érdekeiket.

Szabó Vilmos,
a Külügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő

Kiadó: MSZP

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.