OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető


2012. április 4., szerda 12:55

LMP: Tiszaeszlári vérvád a Parlamentben – Baráth Zsoltnak vissza kell adnia a mandátumát
    Budapest, 2012. április 4., szerda (OS) - Az LMP frakcióelnöksége szerint a tiszaeszlári vérvád felemlegetése kapcsán előadott antiszemita uszítás miatt Baráth Zsolt méltatlanná vált arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen. Felszólítjuk a Jobbik képviselőjét, hogy adja vissza a mandátumát.

    Tegnap a magyar Országgyűlésben olyasmi történt, ami utoljára akkor volt lehetséges, amikor hivatásos antiszemiták és fajvédők ültek a terem padsoraiban. Baráth Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője napirend utáni felszólalásában a tiszaeszlári vérvádról elmélkedett, és a történelmi tényeket elhazudva célkeresztjébe vette a magyar zsidóságot.

Ne legyen félreértés: a tiszaeszlári vérvád felemlegetése nem a múlttal való szembenézés; hacsak nem arról beszélünk, hogy a politikai célokat szolgáló, aljas indulatoktól fűtött koncepciós per milyen hatással volt közállapotainkra, az antiszemitizmus hazai felerősödésére.

Baráth Zsolt sem használta másra Tiszaeszlárt, mint korábbi elvbarátai – Solymosi Eszter ürügy volt az alig burkolt uszításhoz. Elképesztőnek mondhatnánk, hogy 130 év után a hazai szélsőjobb még mindig komoly kiaknázatlan területet lát ebben a szomorú és szégyenteljes eseménysorozatban.

Ugyanakkor jó ideje tudjuk, hogy a Jobbiknak mindig keresnie kell egy bűnbakot, hogy ki ne derüljön: nincs érvényes gondolata, programja hazánk sorsának javítására. A közös jövőnkkel kapcsolatos mondanivaló markáns hiánya azonban senkit sem hatalmaz fel arra, hogy primitív eszközökkel viszályt szítson. Ennek az országnak összefogásra és megbékélésre van szüksége, különben soha nem áll talpra.

A hideg politikai számításból történelmi leckének hazudott uszítást, az alig burkolt antiszemitizmust nem tűrhetjük el hazánk Parlamentjének falai között. Baráth Zsolt méltatlanná vált arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen, ezért az LMP frakcióelnöksége felszólítja, hogy adja vissza mandátumát. Holnap a Házbizottság ülésén a párt képviselője javasolni fogja, hogy vegyék napirendre ezt a témát.



    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.